Úvod

Domácí pracovna a pokoj pro hosty z pohledu Feng Shui

Domácí pracovna by neměla být příliš jin ani příliš jang. Svojí energií by měla být v souladu s náplní naší práce. Umístění ve východním sektoru napomáhá praktické realizaci myšlenek, zároveň je vhodné pro rodinné firmy, které vycházejí z určitých tradic.


Jihovýchod přeje podnikání
Jihovýchodní sektor podpoří expanzi Vašeho podnikání, vnese mnoho možností a kontaktů, ale může se také stát, že zakázek bude tolik, že nebudete stíhat. Také je v tomto sektoru tendence k hromadění, což může vést ke zhoršenému dodržování sebekázně, řádu a udržování pořádku.

Na činnosti záleží
Pro vědeckou činnost a studium je vhodný severovýchod, pro pečlivou a přesnou práci severozápad. Týmová práce a podpora dobrých vztahů se bude dařit v jihozápadním sektoru. Západ přináší dobrou energii pro kreativní činnost, jih pro uměleckou. Severní sektor napomůže k vytvoření nového začátku a udržení původního záměru.

pracovna podle feng shui

V souladu s osobností
Zároveň je třeba každý typ práce podpořit barvami, tvary a materiály a současně si vytvořit takové prostředí, které je v souladu s naší osobností. To je velká výhoda domácích pracoven oproti kancelářím různých firem. Je však třeba vše řešit individuálně. Každopádně platí jasná pravidla pro každou domácí pracovnu či studovnu.

Co nejblíže u dveří
Především by nikdy neměla získat převahu nad domovem. K tomu napomůže stanovení přesných mezí a zavření dveří pokud jsme práci pro dnešek ukončili. Místnost, kterou si pro pracovnu vybereme, by měla být co nejblíže hlavnímu vchodu. Tím dáme najevo vztah k venkovnímu světu a zabráníme tomu, aby pracovní návštěvy nebo zaměstnanci narušovali soukromý prostor tím, že by přes něj procházeli. Rozhodně by v místnosti neměly být použity halogenové žárovky ani zářivky a veškeré přírodní materiály by zde opět měly dostat přednost.

harmonie v pracovne

Pozor na stagnující energii
Více než kdekoliv jinde je třeba se vyhnout stagnující energii. To znamená pravidelně zde uklízet, větrat a vše vracet na své místo. To vyžaduje dostatek úložných prostor a dobrý systém práce. Neměli bychom opustit pracovnu bez uklizeného stolu nebo s pocitem, že ztrácíme kontrolu. Cokoli se rozbije, hned opravte, nebo nahraďte.

Rozmístění nábytku
Pracovní stůl by měl být umístěn tak, aby za zády byla pevná zeď (želva) a od stolu bychom měli vidět na dveře do místnosti. Do prostoru, kam se díváme od psacího stolu, bychom měli umístit něco inspirujícího (fénix). Židle u psacího stolu by měla být pevná s vysokou opěrou. Pozor na ostré rohy směřující k sedícímu, za hlavou by neměla být umístěna knihovna. Při práci na počítači postavte vedle monitoru rostlinu, krystal nebo solnou lampu. Pracovní stůl musí mít samostatné nasvětlení. Pracovní deska musí být dostatečně velká – její velkorysost působí povzbudivě a osvobodivě. Pokud místnost plní i jinou funkci než je pracovna, je nutno jí fyzicky oddělit např. paravánem.

Vybavení určuje majitel
Vybavení pracovny a barvy na stěnách by měl určit ten, kdo bude pracovnu využívat, samozřejmě v souvislosti se světovými stranami. Správná volba polohy pracovny a jejího členění, výběr nábytku, materiálů a barev podpoří pozitivní energii čchi, čímž se zároveň zvýší i produktivita a efektivita práce.

pokoj pro hosty podle feng shui

Pokoj pro hosty
Pokud se rozhodneme zřídit v domě pokoj pro hosty, měli bychom si uvědomit několik důležitých věcí. Hosté jsou lidé, kteří vstupují do našeho života z vnějšího světa, aby nás po určité době zase opustili. Pokud trvale rezervujeme místo ve svém životě vnějšímu světu v podobě zřídkakdy využívaného hostinského pokoje, propůjčujeme vlivu okolí, tedy i mínění druhých, příliš velký význam. Z pohledu feng shui není třeba zřizovat pokoje pro hosty v nejlepších zónách domu nebo bytu, ale spíše tam, kde nám prostě zbude volný pokoj.

Účelné a skromné vybavení
Nikdy nezřizujte hostinský pokoj na úkor svého prostoru, pohodlí nebo potřeb. Každý kdo vstoupí do našeho prostoru, musí přistoupit na naše pravidla a určitě nás navštíví především kvůli tomu, aby s námi strávil společné chvíle a ne se uzavíral do luxusního pokoje. Proto vezme zavděk rozkládacím gaučem v obýváku nebo matrací na zemi. Pokud se již rozhodnete tento pokoj mít nebo jej opravdu potřebujete k častému využívání, zařiďte jej především účelně a skromně. Za žádných okolností zde nesmí vzniknout odkladiště věcí.

foto: vitr-voda.cz

text: Markéta Petříková, www.vitr-voda.cz


Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze