Úvod

Dveře CAG chrání před následky požáru

Podle zprávy ČOI prošly z několika testovaných plných protipožárních dveří pouze některé. Deklarovanou třicetiminutovou dobu prohoření splnily například dveře PYROBOARD od CAG.


Dveře můžete vybírat podle mnoha kritérií, ale je třeba myslet na to, že by měly splňovat více funkcí než jen to, aby dobře vypadaly. Běžné dveře můžete doplnit vlastnostmi, které dodají této zdánlivě obyčejné části interiéru přidanou hodnotu. Do místností, se zvýšeným rizikem vzniku požáru, doporučujeme instalovat dveře se zvýšenou požární odolností. Ta zamezí rychlému šíření ohně, protože deklarovaná doba prohoření bývá nejčastěji 30 minut. Tento čas je dostatečný pro příjezd hasičů, lokalizaci a zlikvidování ohniska požáru. Protipožární dveře je vhodné umístit mezi obytné místnosti a garáže, kotelny nebo dílny, kde jsou uskladněna lepidla, čističe a další hořlavé látky. Obecně se doporučuje, aby alespoň jedna místnost v bytě sloužila jako úniková v případě požáru, a byla od zbytku bytu oddělena dveřmi s požární odolností. U veřejných budov jsou požadavky na požární odolnost určeny stavebními normami a předpisy, doma však člověk na bezpečí často zapomíná.
Riziko vzniku požáru je ale značné, a to zejména ve vícepatrových budovách, kde se vlivem tzv. komínového efektu může požár rychle šířit.

bezpecnostni dvere
Plné dveře – Bezpečnostní dveře třídy BT2 a BT3 od CAG jsou zároveň protipožární EI, EW 30.

Zásadní je použití protipožární úpravy u bezpečnostních vstupních dveří, které ochrání vaše zdraví i majetek nejen před násilným vniknutím, ale také před požárem šířícím se chodbou domu.

Bohužel ne všichni výrobci mohou říci, že jejich dveře deklarující požární odolnost ji opravdu splňují. ČOI objednala jako běžný zákazník u několika výrobců plné protipožární dveře, které byly ve zkušební laboratoři za přítomnosti hasičů a inspektorů podrobeny zkouškám požární odolnosti (simulace požáru).

zkouska horeni
Dveře CAG prošly zkouškou požární bezpečnosti na výbornou.

Dveře PYROBOARD od českého výrobce CAG splnily a ještě překročily deklarovanou dobu prohoření, a bez problému tak prošly testem. U většiny kontrolovaných výrobků ostatních výrobců však byla zjištěna požární odolnost nižší, někde dokonce jen v řádu několika minut, než došlo k porušení celistvosti dveří.

Kromě samotných dveří je důležitá i požární odolnost zárubně a samozřejmě také systém montáže. Protipožární dveře a zárubně musí vždy instalovat certifikovaný montážník a rovněž použitá montážní pěna nebo kování musí splňovat nároky na požární odolnost.

interier v souladu
Realizace – Bezpečnostní protipožární dveře lze sladit s celkovým pojetím interiéru, což je výhoda dodávek od jednoho výrobce.

Než si budete dveře pořizovat, zjistěte si kromě ceny rovněž informace o certifikaci a kvalitě výrobce a určitě nepodceňujte speciální vlastnosti, které by měly mít.

sklenene protipozarni dvere a stena
CAG vyrábí také protipožární prosklené dveře s nadsvětlíky a bočními světlíky, které tvoří prosklené protipožární stěny.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze