Úvod

Hezká, česká střecha

Na českých vesnicích, ve městech i horách, všude se dříve dávaly azbestocementové střešní krytiny. Klasický český čtverec je dodnes k vidění, ač často popraskaný, porostlý mechem a zoufale volající po výměně. Můžeme na něj však narazit i po několika desetiletích stále ve službě, vytrvale chráníc naši střechu.


Bylo to v roce 1997, kdy bylo zakázáno vyrábět nadále výrobky obsahující zdraví škodlivý azbest, tedy i tuto v České republice všudypřítomnou krytinu. Jenže v posledních deseti letech již u většiny těchto původních střech dozrál čas na jejich výměnu. Co teď? Jaký materiál použít? Na koho se obrátit?

rekonstrukce strechy

Obraťte se samozřejmě na odborníka. Pokrývačská firma, zkušený klempíř, ale i specializované stavebniny Vám jistě doporučí nějaké alternativy. Na trhu je dnes ohromné množství výrobků od nás, i ze zahraničí. Plechové střechy, asfaltové šindele, vláknocementové tašky, přírodní materiály jako je břidlice či šindel, pálené i betonové tašky různých velikostí, formátů i barev a v posledních 20 ti letech rychle se rozmáhající střechy plastové.

plastovy sindel EUREKO CPS

Velmi známá je střešní krytina česká plastová šablony značky EUREKO. Tato plastová šablona, jak už název napovídá, imituje svým vzhledem kamennou břidlici, ovšem ve formátu kosočtverce, tedy značně připomíná také původní azbestocementové šablony. Nezřídka bývá volbou při jejich výměně. Pokládá se na plné bednění, které se často zachovává původní a pokrývá se v podstatě stejným způsobem. Má ovšem několik předností, které jsou u plastových krytin mnohdy obvyklé. Jako například odolnost proti prošlápnutí. Po střeše se dá chodit a nehrozí, že by šablona praskla. Stejně tak nehrozí, že by kroupy udělali nějakou škodu. Zajímat Vás může také mech, který se na takřka nepórovité a nenasákavé krytině neusazuje a nehrozí, že by se po letech na severních stranách vytvořily kupy mechů a lišejníků. Cena se pohybuje kolem 300Kč/m2 bez DPH, ale lze ji pořídit i levněji. Kromě originálního příslušenství, jako jsou hřebenové a krajové šablony, lze použít i standardní klempířské prvky. EUREKO CPS je také velmi lehká, s vahou 6 – 8kg/m2.

nova plastova stresni krytina

Existují samozřejmě i jiné alternativy, ale málokteré jsou v takové kvalitě, ceně, designu a se zárukou 30 let. EUREKO je český výrobek vyráběný u nás od roku 2000. Více informací na www.eureko.org.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze