Úvod

Interiér ve stylu Arts and Crafts

Co si máte pod tímto termínem představit? Arts nad Cratfs v překladu znamená umění a řemesla. Jedná se o umělecký směr, který klade důraz na krásu ručně vyráběných předmětů. Nábytku a doplňkům, které jsou dílem ruční práce, to bude slušet zejména v rustikálně nebo secesně pojatém interiéru, třeba na Vaší chalupě!


Důraz na ruční práci
Umělecký směr Art and Cratfs vznikl koncem 19. století ve Velké Británii jako reakce na sílící průmyslovou výrobu, aby upoutal pozornost zpátky k ručně a poctivě vyráběnému nábytku, nádobí, textilním a mnoha dalším interiérovým doplňkům. Důraz je kladen především na to, jakým způsobem byly tyto předměty vytvořeny, funkčnost a vzhled stojí poněkud v pozadí. Viditelné stopy po nástroji demonstrující umnou a autentickou řemeslnou práci jsou tak více než žádoucí. Drobný detail, byť je jím chybička, činí z uměleckého díla jedinečný unikát. Art and Crafts není pouze směrem, ale celým hnutím, jehož založení je spjato se jménem Williama Morrise. Toto hnutí podstatně ovlivnilo umělce ve Spojených státech, jmenovitě americký secesní nábytek okořeněný o prvky místního lidového umění, který se dodnes těší velké oblibě.

Také pro moderní interiér 
Základním inspirativním zdrojem pro umělce tohoto hnutí se stala příroda společně s lidovým uměním. Umělci z hnutí Art and Crafts vyráběli nábytek, který byl určen v prvé řadě pro střední třídu. Zaměnili tak těžkopádný gotický styl tehdejšího viktoriánského období za nábytek jednoduchých linií, který vycházel z lidových tradic. Vzhledem k použití přírodních materiálů, přítomnosti čistých linií a absenci veškerého zbytečného dekoru lze tento typ nábytku dobře skloubit také s moderním interiérem. Židle, stoly, stolky, to vše s lidovými, ale zjednodušenými prvky, sem pohodlně zapluje. Hnutí neopomíjelo ani oblast hudby. Pokud hrajete na klavír, krásné dobové piano se bude elegantně vyjímat na stylovém koberci Vašeho obývacího pokoje. 

V duchu Art and Crafts 
Interiéry pojaté v duchu Art and Crafts se vyznačují důsledným oddělením společenských a odpočinkových částí domu. V přízemí tak zpravidla najdeme vstupní halu, obývací pokoj, nebo salónek, který může být umístěn také v zimní zahradě. Místnosti, jako je ložnice, či pracovna, jsou situovány do vyšších podlaží. Vyřezávané řemeslné výrobky jsou typickou ozdobou těchto interiérů. Podlahu chrání pestré ručně tkané koberce zdobené přírodními motivy. Se stejnými motivy, s květinami, ale i se zvířaty, se setkáte také na ručně zdobeném nádobí. 

Kde nakoupíte? 
Pokud byste si rádi zkrášlili Váš interiér stylovým nábytkem či doplňky z tohoto období, zajděte do některého z obchodů se starožitnostmi. V tom správném je k mání všechno možné, od ručně vyráběných skříněk, až po čajové servisy. Čím by se dala oživit Vaše pohovka, to jsou ručně vyráběné dekorativní polštářky. Za zmínku stojí také ozdobné gobelíny na zeď s motivy, jako je zátiší s ovocem, zvířata na pastvě, nebo vysokohorský louka s bystřinou. 

Co se týče nábytku, zakázková výroba nábytku má v České republice mnohaletou tradici. Většina jde však na export, nejčastěji do Holandska, nebo do sousedního Německa. Nechat si vyrobit nábytek na zakázku rozhodně není laciná záležitost. Na jeho pořízení však můžete nahlížet jako na dlouhodobou investici. Na internetu najdete desítky výrobců, kteří se specializují především na výrobu rustikálního nábytku vhodného spíše na chalupu. Není ale chalupa vhodným místem k odreagování se od výrobků sériové výroby a moderního designu? Právě zde se můžete obklopeni dílem poctivých řemeslníků zasnít o dobách dávno či nedávno minulých. Jak se to vezme. Pan Morris by k Vám jistě rád zavítal na čaj o páté.

Foto: www.woodstockguild.org

Přečtěte si také: Interiérové dveře
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze