Úvod

Interiérové dveře

U hlavních neboli vchodových dveří je to jasné. Měly by být pevné a bytelné, aby něco vydržely. Zároveň nelze popřít význam té estetické stránky věci. Vždyť dveře, to je součást obydlí, která příchozího buď pozve, nebo nepozve dál. Ale jak je to s dveřmi uvnitř obydlí? Jaké nároky by vlastně měly splňovat interiérové dveře?


Interiérové dveře a jejich funkce
Interiérové dveře slouží k oddělení jednotlivých místností tak, aby poskytly lidem, kteří se pohybují v jednotlivých částech interiéru, dostatek soukromí. Kromě toho, že dveře oddělují jednotlivé části interiéru, mají také svou ochrannou a estetickou funkci, tu ovšem budou splňovat pouze v případě, že dveře správně vyberete a vhodně je sladíte s celkovým interiérem jednotlivých místností, které jsou dveřmi odděleny. O tom však až níže. Pokud jde o jejich ochrannou funkci, vhodným příkladem je například zavření dveří kuchyně při vaření a pečení, kdy se i přes používání výkonné digestoře často stane, že nežádoucí pachy z kuchyně proniknou také do ostatních místností. Když však zavřete dveře, tyto negativní vlivy jednoduše eliminujete. Stisknutí kliky je zde skoro tak účinné jako mávnutí kouzelného proutku. 

Důležité parametry
Jaké jsou důležité parametry interiérových dveří? Co všechny je třeba zvážit před jejich osazením? Při plánování interiéru, pokud tedy začínáte takřka na zelené louce, si nejprve rozmyslete, kam dveře v jednotlivých místnostech umístíte. Je to důležité, zejména pokud jde o prostory, jako je jídelní kout, neboť nikomu určitě není příjemné, sedět při jídle zády ke dveřím, nebo místo sloužící k odpočinku, kde by nevhodné umístění dveří mohlo narušit jeho celkovou atmosféru. Ano, nábytek sice přichází na řadu až po osazení dveří, jenže s nábytkem pohybovat můžete celkem snadno, s dveřmi je to již o něco obtížnější.

Dále se rozhodněte, zda si přejete pravé či levé dveře, což poznáte podle toho, na které straně mají panty, a především, na kterou stranu se budou dveře otevírat. Zní to možná banálně, ale často se stane, že si majitelé, zejména menších bytů pořídí dveře, které se otevírají na nevhodnou stranu, a když pak chtějí projít z jedné místnosti do druhé, paradoxně si v tom brání otevřením dveří.

Neméně důležitá je také jejich šířka. Záleží na tom, co všechno, a kdo všechno má dveřmi projít. V případě dvoumetrových jedinců nebo například různě handicapovaných osob je třeba zvážit také jejich nestandardní výšku a další parametry. Zhotovení takových dveří však nepředstavuje žádný problém.

A nakonec, nikoli však v neposlední řadě, třebaže se nejedná o vchodové dveře, je důležité, aby i tyto vnitřní byly vyrobeny z materiálu, který něco vydrží. S tím pochopitelně také souvisí povrchová úprava dveří.

Držte linii 
Použitý materiál a design je neoddělitelnou součástí procesu výběru dveří. Je důležité, aby přítomnost dveří nenarušovala atmosféru místností, ale naopak, ji pomáhala dotvářet. Můžete zvolit dveře celodřevěné (zde je důležitý odstín dřeva) nebo s výplní, se zajímavým kováním nebo motivem, nebo dveře jednoduché. Co se provedení týče, k dispozici máte dveře jedno- či dvoukřídlé, posuvné, nebo v souvislosti s trendem propojování místností variantu bez dveří.

Záleží tedy na vás a vašem interiéru, zda se chcete dívat na dveře se zajímavým profilem, nebo aby v případě jednoduchých dveří vynikla jemná linie kubického tvaru, či máte rádi třeba moře a lodě natolik, že design vašich dveří s kulatými průzory bude připomínat kapitánovu kajutu. Nebo máte zařízený interiér ve stylu starého Egypta? Tak to by mu mohly slušet dveře se odpovídajícím motivem, ať už vrytým do celodřevěných dveří, nebo ve formě dekorace skleněné výplně. Ohlídejte si důležité parametry, držte designovou linii vašeho interiéru, a pak určitě dobře vyberete.

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze