Úvod

Jak na zateplení fasády

Zateplení domu je dnes už běžnou praxí. Důvody jsou zejména ekonomické a ekologické. Doma také vyžadujeme tepelnou pohodu – aby nám v zimě bylo teplo a v létě nebylo horko. Víte, jak a čím zateplit?


Izolačních materiálů je na výběr mnoho
Úvahám o izolačním materiálu předchází rozhodnutí, zda zvolit fasádu kontaktní nebo bezkontaktní. V případě kontaktní fasády se často využívá jako izolační materiál polystyren nebo minerální vata, vyrábějí se i desky kombinující oba tyto materiály. Další možností je skelná vata nebo dřevitá vlna. Příznivci přírodních materiálů mohou sáhnout například po ovčí vlně, slámě nebo deskách z konopného vlákna. Pro jednoduchou montáž a skvělé vlastnosti jsou populární také izolační pěny. Jednou z jejích výhod je, že taková izolace je díky způsobu aplikace beze spár. Každá mezera totiž zvyšuje riziko tepelných mostů.

Potřebujete se zbavit vlhkosti?
Pro správný výběr je důležité, aby byl materiál paropropustný, protože v opačném případě se v domě bude držet vlhkost. Ta je příčinou následného vzniku zdraví škodlivých plísní. Nespoléhejte na to, že zateplení je automaticky řešením na vlhkost! Jestliže s vlhkostí domu bojujete už nyní, rozhodně je potřeba před realizací zateplení příčinu vlhkosti odhalit a odstranit.

odvetravana fasada Novabrik
Než se pustíte do zateplení, vyřešte odvod vlhkosti z domu, abyste jej nezakonzervovali.

Zateplení kontaktní fasády

Samotná realizace pak probíhá u všech variant obdobným způsobem: v případě kontaktní fasády se připraví zakládací profily, do kterých se izolace instaluje. Potom se začne s vrstvením omítky – první je vyrovnávací vrstva, poté armovací, do níž se vkládá síťovina. Na ní se nanáší penetrace a posledním krokem je natažení omítky. Nevýhodou této metody je, že v případě poškození je jen velmi obtížné opravit fasádu tak, aby nadále splňovala svou estetickou a hlavně tepelně-izolační funkci.

Bezkontaktní fasáda – dražší, ale lepší řešení

Prvním krokem je vystavění nosného roštu. Do něj se vkládá (či stříká) izolace. Dříve bylo nezbytné mezi izolací a vnějším obkladem vytvořit vzduchovou mezeru. Dnešní moderní fasádní systémy, jako je třeba Novabrik, ji však díky prodyšnosti fasádních obkladů nepožadují. Novabrik navíc umožňuje rychlou a snadnou stavbu vnějšího pláště – jednotlivé díly se totiž skládají suchou cestou a zapadají do sebe jako stavebnice. Důmyslný tvar pak obklady spojí a nedovolí, aby se pod povrch fasády dostala voda. Při volbě pevné a prodyšné vnější vrstvy máte fasádu na celý život a nečekají vás žádné další výdaje na její opravy.

bezkontaktni fasada
Skládaná fasáda pěkně vypadá, je jednoduchá na sestavení a vydrží napořád.

Na izolaci pozvěte raději odborníky
Ačkoliv jsme národ kutilů, instalaci izolace je lepší svěřit odborníkům – zdánlivé detaily (například v okolí oken, balkónu a dveří) totiž mohou tepelně-izolační vlastnosti výrazně narušit. Oslovte více stavebních firem specializujících se na různé typy zateplení a fasád, abyste se mohli sami rozhodnout nad nejlepším poměrem kvalita-cena. Zdánlivě výhodná investice se vám totiž může hodně prodražit v podobě následných oprav nebo právě potíží s vlhkostí a plísní.

To, jak účinně a funkčně budete mít zateplenou fasádu, má velký vliv na kvalitu vašeho bydlení. Při špatném řešení namísto, aby zateplení hodnotu vaší nemovitosti zvýšilo, tak ji naopak může výrazně snížit, až téměř znehodnotit – kdo si koupí dům s plísní?
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze