Úvod

Jak ocenit nemovitost

Na otázku, jak ocenit nemovitost, narazíme nejčastěji ve dvou případech. Zaprvé v případě prodeje nemovitosti. Zadruhé, když žádáme o hypotéku.


Oceňovací metody
Existují tři metody, jak ocenit nemovitost. Jsou to administrativní, výnosová a srovnávací metoda.

Podklad pro placení daně z převodu nemovitosti

Administrativní metoda, která se používá k ocenění metrů čtverečních stavby nebo pozemku, dále na použité materiály, standardy, vybavenost, stáří a lokalitu, slouží pro potřeby finančního úřadu, konkrétně pro účely placení daně z převodu nemovitosti, tedy když dochází ke změně majitele nemovitosti. Je stanovena předpisy Ministerstva financí o oceňování majetku (zákonem č. 151/1997 Sb. o oceňování majetku a oceňovací vyhláškou). Příklad: Pokud prodáváte nemovitost, do 30 dnů od zapsání změny do katastru nemovitostí jste povinni zaplatit daň z převodu nemovitosti. Ocenění nemovitosti podle administrativní metody slouží jako podklad pro placení daně z převodu nemovitosti.

Úkon v rámci procesu přidělení hypotečního úvěru

Výnosová metoda zjišťuje reálnou cenu pronajaté nemovitosti. Roční nájem se v tomto případě násobí počtem let (obvykle 10-15). Srovnávací metoda bere jako podklad cenu zrealizovaných prodejů vybraných nemovitostí v dané lokalitě. Na základě výsledků všech tří uvedených metod se stanoví cena obvyklá. Cenu obvyklou zjišťuje banka v případě, kdy její klient žádá o hypotéku. Každá banka má svou vlastní metodiku, stejně jako svůj tým znalců, kteří toto oceňování provádějí. Banky svým klientům na hypotéku obvykle půjčují do výše 70% ceny nemovitosti.


Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze