Úvod

Jak pěstovat bazalku

Bazalka je jedno z nejpoužívanějších Italských koření. Na rozdíl od středomořských bylinek, jako je například oregano, nemá bazalka ráda živoření.


Pěstujeme bazalku
Pokud se rozhodnete bazalku pěstovat, dopřejte jí hodně vláhy. Potřebuje také dostatek světla, slunce a tepla. Ale pozor, v přílišném vlhku trpí plísněmi. Pokud ji pěstujete na balkóně či terase, můžete ji zasadit do samozavlažovacího truhlíku, který se postará o optimální vláhu. Na záhoně zalévejte bazalku ráno i večer. Dnes už není problém si bazalku koupit jako předpěstovanou rostlinku v květináči. Pořídit si můžete semínka různých odrůd a navíc vypěstovat si rostlinku od semínka má své kouzlo.

Bazalka v kuchyni
V kuchyni se bazalka používá tradičně ve středomořské kuchyni ke kořenění sýrových a rajčatových jídel, jako je pizza, ale hodí se i masu. Ve studené kuchyni je bazalka součástí marinád a dresinků. Důležité je její okamžité zpracování. Pokud ji nepřidáte do pokrmu hned po utržení, z velké části ztratí své aroma.


Bazalka je výborná k sýrům, do marinád a dresinků
Zajímavosti
Bazalka podobně jako rajčatové keříky odpuzuje hmyz. Květináče s bazalkou na okně tedy působí jako zdraví neškodný repelent.

Bazalkové pesto
Suroviny:
100g lístků bazalky
2 stroužky česneku
10 lžic olivového oleje
20 g kešu oříšků
40 g strouhaného parmezánu
špetka soli

Příprava
:
1. Všechny ingredience dáme do mixéru a uděláme z nich hustou směs.
2. Směs uložíme do sklenice s víčkem a schováme do chladničky.
3. Pesto je ideální především k dochucení těstovin.

Dobrou chuť!

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze