Úvod

Jak se staví dřevostavba

Dřevostavby u nás v současné době zažívají obrovský boom. Hlavními důvody jsou relativní cenová dostupnost, nenáročnost i rychlost výstavby a neposlední řadě dobré užitné vlastnosti dřeva. Dřevostavbu si dnes můžete nechat postavit na klíč a nastěhovat se do ní měsíc od zahájení výstavby.


Proč právě dřevostavba
Ještě donedávna bylo u nás pohlíženo na dřevostavby jako na domy druhé kategorie. Pokud vyprávíte svým dětem pohádku o Třech prasátkách, jistě Vám neušlo, že nejmoudřejší prasátko si postavilo domeček z cihel, nikoli ze dřeva. Ovšem pohled na dřevostavby se v posledních letech výrazně změnil. Stalo se tomu tak z několika důvodů. Předně stavba dřevostavby je ve srovnání s tradičními zděnými domy cenově přijatelnější a rychlejší.



Do dřevostavby postavené na klíč se můžete začít stěhovat pár týdnů od zahájení stavby. (To platí pro typové projekty, u individuální architektury je dodací lhůta o něco delší.) Navíc bydlení v moderní dřevostavbě je příznivé pro naše zdraví, což je dáno unikátními vlastnostmi dřeva. Navíc je ekologické i ekonomické. A nyní již k samotné stavbě.



Stavba versus montáž domu

V případě dřevostavby je vhodné hovořit spíše o montáži, nežli o stavbě, neboť jediné, co se skutečně staví, je základová deska. Na tu se pak po zajištění rozvodů položí smontovaný dům, který jen přivezen na pozemek v demontu. Dům se skládá podobně jako stavebnice z prefabrikovaných dílů.



Stavební otvory se vyplní okny a dveřmi až na místě. Díky technologii suché výstavby, které nevadí mráz, můžeme dřevostavbu stavět za každého počasí. Na rozdíl od klasického mokrého procesu, kdy musí zdivo tzv. vymrznout. „Stavbu“ rovněž usnadňuje nízká hmotnost použitých materiálů. Další velkou výhodou dřevostavby na klíč je dodávka hotového domu, jehož součástí je i základní vybavení: obklady, podlahy, zařízení na ohřev TUV, atd. Jak vidíte, dřevostavba postavená na klíč je takřka kompletně připravená k bydlení.



Foto: RD RÝMAŘOV

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze