Úvod

Jak si správně vybrat krbová kamna?

Přemýšlíte o domácím krbu? Můžete si ho dopřát, i když bydlíte v panelovém bytě.


Krby na biolíh totiž nepotřebují komín. V rodinném domě naopak oceníte krbová kamna, které dokáží vytápět více místností najednou.

Krbová kamna

Namontovat krb nebo krbová kamna v interiéru je stále jednodušší, dokonce i v prostorách panelových bytů. Krby na biolíh nebo elektřinu totiž nepotřebují komín a proto si je mohou dopřát i obyvatelé paneláků.


Základní otázka: Estetická nebo topná funkce?

Zda budou krbová kamna nebo krby sloužit jako dekorace nebo jako zdroj tepla, to je třeba si promyslet ještě před jejich zajištěním. Dekorativní kachlová kamna se dodávají s minimálním výkonem, zpravidla jsou tedy i mnohem levnější než krbová kamna. Ty jsou určeny k vytápění.

Například krb s otevřeným ohništěm má až o 85% nižší tepelnou účinnost než kamna s krbovou vložkou. Výběr krbů a krbových kamen pochopitelně určuje i typ bydlení. V panelovém bytě např. nelze vybudovat komín, které některé typy vyžadují. Naopak rodinný dům nebývá omezen podobnými podmínkami, a proto se v něm dají nainstalovat krby a krbová kamna spalující nejrůznější paliva.

Infrasauny

Krby a krbová kamna nemusí vytápět pouze jednu místnost. Teplo se dá rozdělit do několika místností a to instalací teplovodního výměníku nebo využitím teplovzdušných rozvodů. Pokud toužíte po mnohem větším teplíčku, zvažte pořízení infrasauny.


Teplovzdušné rozvody (nevhodné pro alergiky)

Teplovzdušné rozvody zajistí odvod teplého vzduchu za pomoci flexibilních hadic, které jsou napojeny na krbovou vložku a jsou rozvedené do dalších místností. Nedoporučují však v případě, že v domě žije astmatik nebo člověk trpící alergií. Teplovzdušnými rozvody se šíří nejen teplo, ale i prach, alergeny a další látky, které na nemocné pacienty působí negativně.

"Vytápět více místností najednou je možné i s teplovzdušnými kamny, pokud jsou místnosti propojené nebo pokud je cirkulace podpořena např. ventilátorem - otevřené dveře do další místnosti nestačí, "vysvětluje Dana Ročková (ENBRA).

Krbová kamna mohou sloužit i jako hlavní zdroj vytápění. K tomu je zapotřebí nejen teplovodní výměník, ale i systém s akumulační nádrží, která by uchovala přebytečné teplo na pozdější dobu nebo do dalšího dne. Zároveň je třeba mít záložní zdroj pro případ výpadku elektrické energie nebo zajistit odvod vody z výměníku.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze