Úvod

Jak upravit zahradu?

Po dokončení stavby domu přichází na řadu úprava okolního pozemku, který bude sloužit jako zahrada. Než se však člověk do tohoto pustí, je velice důležité promyslet si způsob využití - zahrada bude užitková, obytná nebo kombinovaná.


Zahrada ovlivňuje celkový styl bydlení a to na několik desítek let, proto je velice důležitý její návrh, který by měl provést zahradní architekt. Kromě užitkových nebo okrasných rostlin se do zahrady zasazují i zahradní stavby či technická zařízení, a to v návaznosti na dům.

Vypracování projektu

Než se pustíte do čehokoliv ohledně úpravy zahrady, je nutné si v prvé řadě nechat vypracovat projekt a to od zahradního architekta. Bez projektu nelze úspěšně vypracovat funkční a estetickou zahradu.

Postup při realizaci

Realizace zahrady se rozděluje na několik etap. Nejprve je třeba zbavit se veškerých odpadů a zbytků po odchodu stavební firmy. Dále jsou zapotřebí provést hrubé terénní úpravy. Záleží hodně na stavu pozemku, v některých případech se neobejdete bez stavební techniky, v jiných případech zvládnete jemné dorovnání sami. Díky těmto úpravám se zlepší půda celkový kompostem a navezením kvalitní vrstvy zeminy.

Poté, když je plocha připravena, přechází se k výsadbě. Nejdříve se vysází tzv. "kostra" z pomaleji rostoucích okrasných a ovocných dřevin, případně živý plot, který je možné vysázet i v průběhu stavby. Dále následuje založení trávníku, výsadba květinových záhonů a menších keřů.

Technické prvky zahrady

Po výsadbě jsou na řadu technické prvky zahrada - konkrétně tedy oplocení, vydláždění, zasazení zahradního domku, altán, posezení s pergolou, zahradní nábytek, skleník, bazén, koupací jezírka, osvětlení, případně další stavby (např. sauna, hřiště pro děti atd.).

Oplocení

Pozemek lze v současné době oplotit mnoha materiály. Plot z drátěného pletiva či kovových prvků sice nezajišťuje úplné soukromí, avšak ochrání pozemek dostatečně. Hezčí variantou je však dřevěný plot, který je vybaven sloupky a vodorovnými a svislými prvky. V případě, že si zvolíte dřevěný plot, mějte na paměti, že je nutné dřevo chránit před plísněmi a houbami. Třetí možností jsou zděné ploty.

Venkovní dlažba

Dlažba by se měla vybírat podle jejího budoucího využití. Příjezdové cesty a parkoviště musí snášet poměrně velké zatížení a zároveň vyřešit i odvodnění. Pěší cesty a chodníky po zahradě by měly být pohodlné, bezpečné a dobře vsakovat vodu.

Zahradní stavby

Toužíte-li po zahradním domku na své zahradě, opět je důležité si rozmyslet, k čemu ho konkrétně budete využívat. Existují zahradní domky pro uskladnění zahradních potřeb, ke krátkému odpočinku, k ochraně před deštěm nebo k posezení. Nejlépe se tyto zahradní stavby vyjímají uprostřed zahrady, zejména ty k posezení, díky kterým pak máte výhled na všechny strany.

Chtěli byste spíše více pohodlí a soukromí, pak je ideální posezení na terase s pergolou. Všechny dřevěné prvky musí být naimpregnovány proti vlhkosti a dřevokazným houbám. Na terase by samozřejmě neměl chybět ani zahradní nábytek z masivu, který je nejlepší volbou.

Zimní zahrada

Zimní zahrada je tvořena ze samonosné konstrukce, která je pak ve spodní části ukotvena do betonového základu nebo zděné podezdívky. Jejich nejvhodnější orientací je na jih. Užitkovou variantou zimní zahrady představuje skleník, který by měl být umístěn v co nejvíce osvětleném a slunečném místě, nebo alespoň směrem k východu. Pokud chcete skleník především na pěstování zeleniny, pak se doporučuje skleník se sedlovou střechou.

Bazény a jezírka

Nejlevnější variantou bazénu jsou ty nadzemní z plastové fólie. Pokud však toužíte po hezčím a odolnějším bazénu, doporučujeme zapuštěné bazény z tvrzených plastů. Dále jsou na trhu k dispozici také betonové či kovové bazény.

V případě, že máte velkou zahradu, můžete u ní zkombinovat bazén a přírodní koupací jezírko. Samotné jezírko potřebuje dostatečně velký prostor, určitě počítejte s plochou minimálně 100 m2.

Potřebné osvětlení

Zahradu je možné vybavit i osvětlením, které by se mělo vybírat dle situování domu a navazujících funkčních zón. Důležité je osvětlení u vstupu do domu a vjezdu do garáže. Dále by mělo být umístěno i v obytných částí zahrady - na terase, cestách, schodišti, u pergol, zahradního stolování, přístřešků, odpočinkových zákoutí atd.

Úprava zahrady není jednoduchou záležitostí. Pokud tedy patříte k naprostým laikům, bude se vám hodit každá dobrá rada od odborníka. Nepodceňte práce na zahradě, přece jen si zahradu nebudujete na pár měsíců, ale na desítky let.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze