Úvod

Zahradní jezírka, zdravé koupání bez chemie

Zahradní jezírka jsou ozdobou každé zahrady, pohled na hladinu jezírka, vodní rostliny, ryby a jiné vodní živočichy žijící poblíž jezírka, uklidňuje psychiku a je doslova balzámem pro duši. Vodní prvek patří odpradávna do zahrady a do blízkosti lidských obydlí a tvoří jednu z jejich nejzajímavějších částí.


Proč jsou zahradní jezírka tak oblíbená?
Zahradní jezírko můžeme situovat do klidné části zahrady a vytvořit tak krásné a romantické zákoutí, nebo se může stát centrem zahrady a obklopovat dům v jeho bezprostřední blízkosti. Pohled na hladinu jezírka z oken domu, nebo terasy, ještě podtrhne význam vodního prvku v naší zahradě. Zahradní jezírka také ovlivňují mikroklima ve svém okolí, tím že zvlhčují vzduch.

Relaxace v houpací síti, nebo posezení v zahradní lavičce na břehu jezírka je skvělá příležitost jak si odpočinout po náročném pracovním dni.

Koupací jezírka
Zahradní jezírka však mohou sloužit také jinak než pouze jako okrasa. V poslední době se v našich zahradách rozšiřují jako houby po dešti koupací jezírka. Proč právě koupací jezírka a jaké jsou jejich výhody oproti bazénům?

 

Koupací jezírka jsou uzpůsobena k plnohodnotnému plavání stejně jako klasické bazény. Mají plaveckou dráhu, žebřík umožňující pohodlný vstup a výstup a většinou bývají doplněna také dřevěným molem, ze kterého lze skákat do vody, nebo se na něm například opalovat. Na rozdíl od bazénů jsou však koupací jezírka celoroční ozdobou zahrady a díky vodním rostlinám a přírodnímu charakteru, koupací jezírko zahradu vhodně doplňuje a je pro ni estetickým přínosem.

 

Důležité také je, že do koupacího jezírka nedávkujeme žádný chlór ani jinou chemii a koupeme se ve zdravé, biologicky vyčištěné vodě. O čištění vody v jezírku se starají vodní rostliny v regenerační zóně. Regenerační zóna je mělká část jezírka, která je uzpůsobena pro osázení vodními rostlinami, tato zóna může na plaveckou dráhu přímo navazovat, nebo od ní může být i oddělena. Obě zóny pak můžeme spojit třeba potůčkem. Regenerační zónu může doplnit jezírková filtrace, která pracuje na biologickém, ryze přírodním principu a výrazně napomáhá samočisticím schopnostem jezírka.

 
 

Fenomén zvaný koupací jezírka k nám před časem dorazil z Německa a Rakouska, kde jsou koupací jezírka trendem již od osmdesátých let.

Zahradní jezírka na klíč
Díky dnes již velmi sofistikovaným materiálům a značnému rozšíření jezírek je stavba zahradního jezírka mnohem snazší, ale i cenově dostupnější než dříve. Na našem trhu působí i firmy, které se specializují na zahradní jezírka a jsou schopny zajistit realizaci na klíč, servis, nebo i pravidelnou údržbu jezírka. Na rozdíl od dřívějších dob, kdy byl každý zájemce o zahradní jezírko odkázán pouze na své znalosti, improvizaci a šikovnost, tak dnes může mít na své zahradě krásné zahradní jezírko prakticky každý. Cena jezírka je závislá na jeho velikosti a použité technice, lze ji však srovnat s cenou stejně velkého zahradního bazénu.

 

www.jezirkanaklic.cz - vše pro zahradní jezírka, koupací jezírka a ekologické koupaliště.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze