Úvod

Jak ušetřit a zároveň zvětšit plochu vašeho bytu?

Máte rádi svůj byt, ale přece jen by se vám hodilo alespoň pár metrů navíc a nechcete se stěhovat do nového, ani vám to vaše finanční možnosti nedovolují? Chcete navíc ušetřit? Máme pro vás jednoduché řešení, díky kterému získáte nejen pár metrů navíc, ale dokonce na tom i vyděláte. Pokud jste šťastnými majiteli pavlače či lodžie, máte téměř vyhráno. Odpovědí je totiž kvalitní zasklení tohoto otevřeného prostoru. Nejste si jistí, jestli je to pro vás to správné řešení? Čtěte dál.


Zasklené lodžie nejsou v dnešní době už žádnou novinkou. Jejich boom v polovině 90. let a roky zkušeností daly vzniknout kvalitním a snadno ovladatelným technologiím. Zasklívání otevřeného prostoru se stalo při rekonstrukci budov stejnou nezbytností, jako třeba zateplení.

bezramove zaslkeni balkonu

Jaké jsou výhody?
Mezi největší výhody zasklení patří zejména zvětšení vašeho obytného prostoru. Pokud jste jej doposud využívali pouze na sušení prádla a případně jako odkladiště, které odolávalo povětrnostním podmínkám, nebo jste sem zavítali pouze, když jste museli hodit klíče případným návštěvníkům, čeká vás velká změna. V samotné lodžii je po většinu roku až příliš chladno a v letních měsících se raději vydáte slunit ven. Představte si ale, že si v této polozapomenuté části vašeho domova vytvoříte oázu klidu nebo zimní zahradu a příjemné posezení, kam budete moci kdykoliv během roku zavítat a užívat si klidu a pohody. Zasklený prostor vás navíc ochrání před prachem z ulice, vytvoří protihlukovou stěnu a v některých místech, zejména ve městech, poslouží i jako účinná ochrana proti holubům. Změna se přímo odrazí také na vaší peněžence. Až 20% úspora energie díky tepelné izolaci vám na celou montáž v podstatě vydělá a v dalších letech už budete jen šetřit.

zasklena lodzie

“Nechali jsme si zasklít lodžii v našem pražském bytě na Hájích, zejména kvůli synovi a nepořádku od holubů. Poprvé po letech jsme ji konečně začali využívat, vytvořili jsme si takovou malou zahrádku s bylinkami a posezením. Po roce a prvním vyúčtování se nám také snížily náklady na energie, které přičítám právě této změně,” pochvaluje si zasklení lodžie paní Malá.

zaskleni lodžie

S rámem nebo bez rámu?
Zasklívací systémy se dělí na dva základní typy - rámové a bezrámové. Každý z nich má své výhody a mohou se lišit také cenou. Rámové technologie jsou zpravidla o něco dražší než bezrámové, protože kromě skla je součástí také hliníková část. Základním požadavkem by mělo být snadné ovládání, které bezrámové certifikované řešení dokonale splňuje. Vaše náročné požadavky naplní i tuzemské firmy. Například česká společnost Optimi, která je jednou z nejstarších na trhu, se pyšní variabilitou otevření lodžie i jejím případným odsunutím zcela na stranu. To bylo dříve u některých bezrámových systémů nemožné. Skleněné díly o šířce 6 mm z tvrzeného skla jsou dostatečně kvalitní ochranou. Tvrzené sklo lze navíc přirovnat k autosklu, nemusíte se tedy obávat zranění v případě jeho rozbití. Velkou výhodou jejich technologie je také rychlá montáž z vnitřku budovy a nenápadné provedení, které nezasahuje do architektonického vzhledu budovy a je tak vhodné do jakékoliv zástavby.

zaskleni Optimi

Náročná údržba je minulostí

Novinkou na trhu jsou také samočistící skla, která jsou snem snad každého, kdo pečuje o domácnost. Speciální povrch reagující na UV záření rozkládá všechny organické nečistoty jako jsou například pyly, či nečistoty od zvířat. Celý proces dokončí déšť, který dokonale smyje nečistoty a nezanechá na skle žádné stopy. Pokud zvolíte klasické sklo a mytí oken se nevyhnete, lze s jednotlivými panely snadno manipulovat a posouvat je tak, abyste se téměř nemuseli hnout z místa a rozhodně se nevykláněli. Někdy nastávají u nově zasklených prostor problémy s plísní. Nicméně tady není na vině technologie, ale spíše lidský element. Stejně jako každý obytný prostor musíte i zasklenou lodžii sem tam vyvětrat, postačí nechat milimetrovou škvírku k cirkulaci a výměně vzduchu. Pokud se obrátíte na certifikovaného výrobce, měla by být životnost zasklení v neměnné kvalitě až třicet let.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze