Úvod

Jak vybrat klimatizaci do domu?

Léto je za rohem a brzy přijdou horké dny. Se zajištěním příjemného klima pomůže klimatizace do domu. Jak ji ale vybrat, abyste nesáhli vedle? Jaké funkce od ní vyžadovat a po jaké značce sáhnout? V tomto článku se na vše zaměříme.


Důležitá je velikost i finanční možnosti

Než se pustíte do zkoumání všech parametrů a samotného výběru, je nutné si uvědomit, jak velké prostory máte v plánu klimatizovat. Od velikosti prostoru se totiž odvíjí i velikost klimatizace. Popřemýšlejte také nad tím, zda-li ji chcete používat jen v létě, nebo využijete funkce klimatizace - chlazení i topení. Nezapomeňte ani na vymezení cenové relace, za kterou jste ochotni klimatizaci pořídit. Díky tomu, že si na tyto otázky odpovíte, si ulehčíte následný výběr.

Důležité jsou parametry

Při výběru vhodné klimatizace se musíte zaměřit hlavně na parametry. Důležitý je typ klimatizace, dále její výkon, hlučnost i značka. Jaké jsou možnosti do rodinného domu?

Do rodinného domu lze pořídit:

● Mobilní klimatizace - jedná se o nejjednodušší a nejlevnější typ, mobilní se nazývají proto, že jsou přenosné a tudíž ji můžete umístit tam, kde ji zrovna potřebujete, mobilní klimatizace jsou určené pro ochlazení, odvlhčení a filtraci vzduchu, tento typ klimatizace nevyžaduje instalaci ani speciální montáž.
● Pevné stacionární klimatizace - ty jsou k sehnání hned v několika provedeních:
○ jednodílné - jsou určené pro montování do oken nebo na stěny, velkou výhodou této klimatizace je montáž bez nutnosti vedení rozvodů, ale nevýhodou stavební zásad do oken či stěn,
○ splitové - jedná se o výkonnější a tišší systémy než jsou mobilní a jednodílné klimatizace, tento typ klimatizace je tvořen vnější a vnitřní jednotkou, které jsou propojeny chladírenským potrubím,
○ multisplitové - jedná se o vícedílné klimatizace, na jednu vnější kompresorovou jednotku jsou připojeny dvě a více vnitřních jednotek.

Klimatizace

Rozhodujícím parametrem je výkon

Výkon je základním parametrem při výběru klimatizace. Ten je ovlivněný celou řadou různých faktorů (např. kvalita izolace domu, množství a výkon elektrických spotřebičů, množství obyvatel v domu atd.). Obecně ale platí, že čím větší místnost máte v plánu klimatizovat, tím větší výkon by klimatizace měla mít.

Velikost místností a požadovaný výkon klimatizace:
● do 50 m3 - 2 kW
● 40 až 70 m3 - 2,7 kW
● 60 až 90 m3 - 3,5 kW
● 90 až 130 m3 - 5 kW
● 120 až 170 m3 - 7 kW

Hlučnost klimatizace

Dalším důležitým parametrem je hluk klimatizační jednotky. Nikdo totiž nechce takovou klimatizaci, která by v místnosti několik hodin hučela a otravovala nás. Nejnižší hladiny hluku dosahují split jednotky, které mají čerpadlo mimo budovu. Hlučnost se u nich pohybuje kolem 20 dB, což je méně než tikající hodiny (30 dB).

Značka klimatizace

V dnešní době je na trhu opravdu velké množství výrobců, kteří se zaměřují na výrobu klimatizačních jednotek. Při pátrání narazíte na levnější i dražší značky. Výběr té pravé záleží jen na vás.

Jediné, v čem můžeme poradit, je, abyste vybírali ne podle ceny, ale podle kvality a referencí, jednotlivé značky mezi sebou porovnali a vybrali takovou, která je vám nejblíže. Mezi známé značky patří LG, Sinclair, Samsung, Toschiba, Daikin, Acond a další.

Nejste si jisti výběrem?


Pokud si i přesto netroufáte na výběr klimatizace, doporučujeme se obrátit na odborníka a poskytnout mu následující údaje:
● počet metrů krychlových místnosti,
● počet klimatizovaných místností,
● orientace oken na jih/sever atd.,
● další přítomné zdroje tepla (např. počítač, sporák),
● kvalita zateplení budovy.

Díky těmto údajům vám bude schopný poradit to nejlepší možné řešení.

Montáž klimatizace a následný servis

Co se týče montáže, záleží na typu klimatizace, kterou si pořídíte. Tak či onak ale doporučujeme nechat si klimatizační jednotku nainstalovat od profesionála, neboť neodborná montáž může způsobit řadu nemalých problémů a klimatizace v konečném důsledku nemusí fungovat tak, jak má. Nezapomínejte ani na pravidelný servis, který zajistí její správný chod. Důležité je pravidelné čištění, plnění a desinfekce klimatizace. Servis se provádí v různých časových intervalech, který se odvíjí jak od konkrétního typu klimatizace, tak i od míry znečištění, které je dané prostředím, ve kterém je jednotka umístěna. Obecně to bývá jednou ročně, nejlépe před letní sezonou.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze