Úvod

Jak vybrat podlahu?

Tuhle otázku si položí téměř každý, kdo uvažuje o nové podlahové krytině. Při výběru podlahy je důležité zaměřit se kromě ceny také na její vlastnosti, případně do jaké místnosti chceme podlahu položit. V tomto článku vám nastíníme vlastnosti nejběžněji využívaných podlah a díky poskytnutým informacím se vám pokusíme výběr podlahy ulehčit.


Důležitý je výběr podlahy
Důvodů, proč je výběr podlahové krytiny důležitý, je opravdu mnoho. Jedním z nich je, že jsme s podlahou dennodenně v neustálém kontaktu, proto by měla být pro nás příjemná, neklouzavá a zároveň hezká. Člověk by měl brát v potaz také fakt, že si podlahu nepořizujeme na měsíc, ale na delší dobu, proto by nám měla po všech stránkách vyhovovat.

Cena není všechno
Mnoho lidí se při výběru nové podlahové krytiny zaměřuje pouze na cenu. To ale není správně. Důležitější než cena jsou vlastnosti jednotlivých podlah a výběr podle jednotlivých místností. Pokud však nemáte peníze nazbyt, abyste si mohli dovolit dražší kvalitnější podlahu, doporučujeme sledovat různé akce. V mnohých akcích a výprodejích lze objevit velice kvalitní, ale přitom levné podlahy.

Nejčastější druhy podlah
Na trhu je k dostání nespočetné množství druhů podlahových krytin. Mezi nejvíce využívané a kupované patří především:
• dřevěné podlahy – přírodní materiál, krásný vzhled, dlouhá životnost, náročné na údržbu
laminátové podlahy – levná, ale hlučnější a chladnější podlahová krytina
vinylové podlahy – vysoká tvrdost a odolnost, snadná udržovatelnost, protiskluzový povrch
• podlahy z PVC – vysoká odolnost, jednoduchá udržovatelnost, nízká pořizovací cena
• korkové podlahy – z teplého a pružného materiálu, šetří klouby, dlouhá životnost
• přírodní linoleum – přírodní materiál, vysoká odolnost, praktické na údržbu
• dlažba – studená podlahová krytina, dobře se udržuje, odolná proti otěru a poškození

Výběr podlahy podle místností
Podlahu je možné vybírat podle jednotlivých místností, neboť každá z nich vyžaduje jiné nároky a požadavky, které je potřeba mít při výběru na paměti. Jednotlivé místnosti:
• Kuchyň – patří k nejfrekventovanějším místnostem v domě, v této místnosti každý počítá s tím, že čas od času něco spadne na zem, rozlije se nebo rozbije a kvůli těmto občasným pádům je důležité mít v kuchyni opravdu kvalitní podlahovou krytinu, která je odolná proti neustálému provozu, skvrnám, vlhkosti nebo častému čištění (např. dlažba)
• Koupelna – slouží ke sprchování a vykonávání základní hygieny, kvůli neustále vlhkému prostředí nelze do koupelny použít kdejakou podlahu, ideální podlahová krytina do koupelny musí být odolná vůči vlhkosti, disponovat neklouzavým povrchem a snadno se udržovat
• Dětský pokoj – co se týče podlahy do dětského pokoje, i tam nelze použít jakoukoliv podlahovou krytinu, podlaha musí být odolná vůči občasnému rozlití pití, barvičkám, házení věcí atd., a zároveň musí být bezpečná, teplá, pružná a mít výborné izolační vlastnosti
• Předsíň nebo chodba – je velice frekventovaným a namáhaným prostorem, do které se vstupuje v obuvi, aby podlaha dlouho vydržela, musí být otěruvzdorná, odolná vůči vodě a snadno udržovatelná
• Ostatní místnosti – nemají specifické požadavky na podlahovou krytinu, proto v těchto místnostech můžete využít různé typy podlah, konkrétně se jedná o místnosti jako ložnice, obývací pokoj či pracovna

Vhodná podlaha pro mazlíčky
Máte-li doma domácího mazlíčka, měli byste při výběru na něj brát ohled a vybrat takovou podlahovou krytinu, která je pevná, odolná proti poškrábání a neklouže. V případě, že toužíte po dřevěné podlaze, bude zapotřebí je opatřit tvrdým lakem nebo použít dřevěnou podlahu s olejovou vrchní vrstvou.

Ať už si vyberete jakýkoliv materiál, vždy podlahovou krytinu vybírejte s rozvahou, zjistěte si o ní dostatek informací a zda ji lze použít do konkrétní místnosti, ve které chcete měnit starou podlahu za novou.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze