Úvod

Jak vybrat vířivku?

Kdo by si nechtěl po práci odpočinout a načerpat nové sílu do dalšího dne. Jednou z procedur, která je jako stvořená pro relaxování a vyčištění hlavy, je vířivka. V dnešní době není vířivka výsadou pouze wellness center nebo bazénů, můžete ji mít klidně doma. Pokud jste se rozhodli, že ji chcete mít doma, je dobré vědět, jaké parametry je důležité sledovat, abyste vybrali tu správnou.


Základní otázky

Trh s vířivými vanami nabízí poměrně širokou nabídku. Je možné vybírat z různých velikostí, tvarů, zpracování nebo podle funkčnosti. Proto je důležité si nejprve ujasnit pár základních požadavků, které výběr značně zúží a předejde se špatnému výběru.
  • Jak má být vířivka velká?
  • K čemu má sloužit?
  • Jaký má mít tvar a rozměry?
  • Jaké funkce by měla mít?

Umístění

Na úplném začátku je klíčové si určit, zda bude vířivka venkovní nebo vnitřní. Každá má své výhody a nevýhody. Velmi oblíbené jsou venkovní vířivky. Jdou využívat celoročně, teploty vody dosahují kolem 40°C a materiál je odolný až do -10°C. Nic nebrání tomu relaxovat venku na čerstvém vzduchu i v zimním období. Výhodou venkovní vířivky je volnost pohybu kolem ní, snadnější údržba okolního prostoru a v neposlední řadě možnost výběru většího rozměru.

Materiál

Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru je materiál, ze kterého je vířivka vyrobena. Skořepina vířivky je většinou vyráběna z akrylu. Ovšem je potřeba vybrat kvalitní druh. Na trhu je možné vybírat ze dvou typů akrylu:
  • Čínský – má nižší pořizovací cenu, po čase mění barvu a dochází k mechanickému poškození
  • Americký - je dražší, ale kvalitnější, je velmi odolný proti mechanickému poškození
Doporučuje se vybírat vířivku od americké značky Aristech, která využívá nejmodernějších technologií pro zpracování akrylu a nabízí tak hladký neporušený a vysoce odolný povrch.

Klíčovým prvkem vířivé vany jsou trysky

Trysky

Klíčovým prvkem vířivky jsou trysky, kterými proudí teplá voda a je jimi tvořena hydromasáž. Pro co nejkvalitnější hydromasáž je důležitý jejich počet a aby byly trysky dobře rozmístěné a rozvržené po vířivce. Trysky by měly směřovat na nejvíce zatěžované svaly (záda, kolem páteře, nohy)

Neméně důležité je uchycení trysek k akrylu. Je potřeba, aby byly upevněny za pomocí materiálu, který bude držet a nezpůsobí prosakování vody. Většinou je používán silikon, od kterého se opouští a nahrazuje se více odolným bezsilikonovým materiálem.

Regulace proudu

Také u regulace proudu je možnost výběru. Vybírat je možné z nerezového nebo plastového provedení. Více praktické se paradoxně jeví plastové. Nerezové ovládání je náročnější na údržbu, špatně se ovládá mokrýma rukama a snáze podléhá venkovním vlivům.

Lehátka a sedáky

Vířivé vany slouží především k odpočinku a uvolnění. Je tak velmi důležité, aby během hydromasáže bylo dosaženo co největšího pohodlí. Důležitou roli tedy sehrávají lehátka a sedáky. Měly by být ergonomicky tvarované. Při výběru je dobré si vyzkoušet na vlastní kůži, zda vyhovuje tvarování a umístění sedadel vířivky.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze