Úvod

Jaká dřevěná okna vybrat?

Dřevo je překrásný přírodní materiál a dřevěná okna mají spoustu předností a dlouhou životnost. Vzhled oken ovlivní výběr dřeva, ze kterého budou vyrobená, odstín lazury a jeho profilace a členění příčkami. Třešinkou na dortu jsou pak vchodové dveře, které jsou „vizitkou“ domu.


Při výběru dřevěných oken se rozhodujeme pro dřevinu, která nám bude nejlépe vyhovovat. Nejběžnější a také nejlevnější je smrk, ze kterého se vyrábí okna nejčastěji. Další běžnou dřevinou je borovice, která je mírně houževnatější, ale obsahuje hodně pryskyřice, která může někde vytéct.

Svého času bylo oblíbené exotické meranti, jeho struktura připomíná dub. Je to však měkké dřevo, podobně jako smrk.

Špičková okna jsou samozřejmě dubová, nejen pro svou pěknou strukturu, ale i tvrdost a odolnost. Díky vysoké hustotě mají horší tepelně izolační vlastnosti. Povrchová úprava dubu má však kratší životnost než smrku nebo modřínu.



Okna z modřínu, to je správná volba
Po zvážení všech výhod i nevýhod jsou nejspíš optimální okna z modřínu. Modřín je tvrdší a houževnatější než smrk, avšak stále dosahuje velmi dobrých tepelně izolačních vlastností. Modřínová okna vynikají zejména dlouhou životností. Ale k čemu jsou racionální argumenty, okna se nám musí především líbit. Předností modřínového dřeva je zejména jeho zajímavá struktura a barevnost.

Třebas smrk je vedle modřínu bledý a fádní. Nejvíce vynikne přirozená modřínová kresba na oknech s transparentní povrchovou úpravou nebo světlejším odstínem lazury.

Volba okenního profilu
Když už jsme se rozhodli pro dřevěná okna, pro jejich krásu, tradici, výborné vlastnosti a životnost, zvolili jsme si dřevinu, musíme si také vybrat vhodný typ oken. Vzhledem k tomu, že okna jsou nejslabším článkem obvodového pláště budovy, nevyplatí se nějaký starý model, který je na hranici normou požadovaných parametrů. Investice do oken je při stavbě nebo rekonstrukci domu významná, tak je důležité ji dobře zvážit, aby byla co nejefektivnější.

Ceny energií se stále zvyšují a nedá se předpokládat nějaká změna. Tedy okna s nižším součinitelem prostupu tepla jsou vhodnější. Ale rozhodně nejde jen o finanční úsporu za energie. Zásadní je komfort a kvalita bydlení, kterou nám nová okna poskytnou. Určitě nechceme, aby nám na sklech kondenzovala vzdušná vlhkost a tekla po oknech voda. Proto je důležitá vnitřní povrchová teplota, která musí být vyšší než rosný bod. Teplejší okna navíc zamezí proudění vzduchu, nepříjemnému průvanu a pocitu chladu.



Velmi důležité je dokonalé utěsnění oken, jednak zvenku, aby byla okna maximálně vodotěsná, ale také zevnitř, aby nedocházelo ke kondenzaci ve funkční spáře okna. Kvalitnější okenní profily s izolačními trojskly (s teplými distančními rámečky) právě tuto tepelnou pohodu poskytují.

Dostatek světla a solárních zisků
Okna si pořizujeme zejména kvůli dennímu světlu, která nám poskytují. Současně potřebujeme zajistit dostatečnou tepelnou izolaci. Proto u izolačních skel sledujeme nejen součinitel prostupu tepla, ale i světelnou propustnost. Vhodnou variantou jsou izolační trojskla s vysokou propustností světla a solárními zisky.

Tyto pasivní solární zisky jsou přínosné v zimních měsících, kdy zadarmo ohřívají místnosti, naopak v létě potřebujeme mít dobře vyřešené zastínění. Toto stínění může zajistit přesah střechy nebo venkovní žaluzie.



Zvukový útlum
Pokud se v blízkosti domu nachází hlučná komunikace, letiště nebo noční podnik, je důležité si pořídit okna se zvýšeným zvukovým útlumem. Podstatná je volba skla, volíme silnější tabule skel, lepená skla nebo speciální protihluková skla, podle toho, jaké nároky na odhlučnění máme.

Samozřejmě nejen sklo, ale i konstrukce okna a jeho těsnost ovlivní celkový útlum zvuku.

Ucelený sortiment
Vybrali jsme si okna, ale chceme ve stejném provedení i vchodové dveře, francouzská okna, ale také malé okno do koupelny. Věnovali jsme spoustu úsilí tomuto výběru a nechceme slevit ze svých nároků. Pokud však máme smůlu a náš vytipovaný výrobce není schopen vyrobit malé okno nebo vchodové dveře stejných parametrů jako ostatní okna, pak bude nejrozumnější přehodnotit výběr dodavatele.



Více informací o oknech www.slavona.cz.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze