Úvod

Jaké vybrat osvětlení do ložnice, kuchyně nebo obývacího pokoje?

Osvětlení představuje nedílnou součást každého interiéru. Většina lidí světla do své domácnosti vybírá především podle designu s ohledem na jejich vkus. Pravda je ale taková, že osvětlení je potřeba vybírat i s ohledem na konkrétní interiér. Každá místnost si totiž vyžaduje jinou intenzitu světla a samozřejmě i jiné provedení. Potřebujete-li inspiraci, pak jste tu správně!


Světlo v ložnici nesmí rušit
Ložnice je místem určeným k odpočinku, relaxaci a spánku. Vládne zde klid, místnost je zpravidla laděna do světlých a jemných barev a tomu musí odpovídat i osvětlení. V ložnici zapomeňte na výrazná stropní světla, která jsou tvrdá a oslňující. Mnohem lepší je dodat místnosti špetku tlumeného světla, které nepůsobí rušivě. Do ložnice proto bohatě stačí umístit lampičky na noční stolek, ideálně takové, u kterých je možné regulovat intenzitu světla - více pro čtení nebo luštění, méně pro sledování televize nebo povídání.

Osvetleni v loznici by melo byt tlumene

V kuchyni je potřeba vidět na práci

Kuchyně je považována za srdce domova. Pro někoho je to dokonce nejdůležitější místnost v domácnosti, kde tráví většinu času. Co se osvětlení týče, není zde na místě šetřit. V kuchyni při vaření či jiných kulinářských kouzlech potřebujete na svou práci vidět. Ideálním řešení je podsvícení vrchních skříněk. Máte-li v kuchyni ostrůvek, investujte do samostatného osvětlení pro tuto část - na práci s jídlem i kuchyňskými předměty tak krásně uvidíte.

Jasne svetlo je nezbytnosti

Obývací pokoj v několika zónách
Obývací pokoj je jednoznačně nejvyužívanější místností. Tráví zde čas nejen členové domácnosti, ale zároveň je to místo, kam zveme hosty a návštěvy. Proto se z hlediska osvětlení obývací pokoj dělí do několika zón. První zóna je společenská a vyžaduje si silné osvětlení. Zpravidla se jedná o část pokoje, kde je sedací souprava a konferenční stolek.

Nabidka osvetleni do obyvaciho pokoje je pestra

Další v pořadí je zóna relaxační, může se týkat například knihovny. Tam se hodí stojací lampa, která nabídne dostatek světla na čtení, ale nebude příliš velkým kontrastem. Třetí zónou je zóna zábavní, teď mluvíme o té části pokoje, kde je televize. I tam můžete umístit osvětlení, nejlépe v podobě jemných bodovek, které neoslňují.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze