Úvod

Je bílá barva opravdu sterilní a nudná?

Bílá je barva nevinnosti, tichosti, dokonalosti a míru. V prostoru budí dojem jasnosti, čistoty. Bílá má moc zbavit nás citových problémů a zoufalství, neboť pomáhá očistit mysl, vyjasnit si pocity a uspořádat myšlenky. Bílá je vhodná pro neutrální prostory, kde se střídá spousta různých lidí. Pokud si chcete užít pocitu svobody a otevřenosti, vsaďte na bílou.


Bílá je barva nevinnosti, tichosti, dokonalosti a míru. V prostoru budí dojem jasnosti, čistoty. Bílá má moc zbavit nás citových problémů a zoufalství, neboť pomáhá očistit mysl, vyjasnit si pocity a uspořádat myšlenky. Bílá je vhodná pro neutrální prostory, kde se střídá spousta různých lidí. Pokud si chcete užít pocitu svobody a otevřenosti, vsaďte na bílou. Lidé obklopující se bílou barvou mají sklon k perfekcionismu. Jsou to otevřené, cílevědomé, živé osobnosti, jež rády dodržují své smělé životní plány. Spolehlivost, upřímnost a láska k pravdě jsou nejlepšími vlastnostmi milovníků bílé barvy. Tito otevření, upřímní a zároveň nekompromisní lidé kladou velký důraz na svoji pověst. Zpočátku mohou někdy na ostatní působit chladně, stejně jako může působit chladně představa čistě bílého interiéru.

Avšak je třeba si uvědomit, že bílý interiér může být jak minimalisticky jednoduchý, čistý a chladný, tak i romantický a francouzsky něžný, eklekticky odvážný, umělecky různorodý i klasicky městský. Umí být i seversky naturální, venkovsky francouzský, asijsky lehký, domácky rustikální i high-tech. A opakuji: stále pouze bílý!

zdroj: ALKI_DENDA

Většinou míváme tendence přiklonit se k výraznější barevnosti, jež někdy, při nepromyšlených kombinacích, může působit velmi rušivě. Barevné podněty se na nás jen hrnou. Na ulici, v práci, v televizi, z předmětů každodenního použití. Jsou lidé, kteří se barvou cítí přesyceni, a pro ně je pak interiér v bílé barvě tím potřebným uklidňujícím faktorem.

Věnovat se bílé barvě nás designéry nikdy neomrzí. V interiéru je stálicí, dalo by se říci až fenoménem, který se v současné době dostává opět na výsluní, stává se jedním z aktuálních trendů. Předzvěstí této nové vlny jsou automobily v bílé barvě, nejmodernější kuchyňské spotřebiče, elektronika, oděvy, doplňky…

Většině lidí se bílá auta, oblečení a bílé zuby pochopitelně líbí.

Zdroj: KartellbyLaufen

Ale co kompletně bílý interiér?
Bílé stěny, bílé podlahy, bílý nábytek. Pro mnohé odvážná představa. Jak se dá žít obklopený bílou?
(Ne)barevnost bílé vyzařuje eleganci a jednoduchost, je nejčistším prostředkem zdůraznění forem a linií. Zkrátka bílá je synonymem dostupné sofistikované elegance. A kdo by takový luxus chtěl od počátku zavrhovat?
Luxus bílé je nejen v její eleganci, v její schopnosti dodat interiéru osobitost a jedinečnost, ale především v tom, že je vlastně jedinou barvou, která si může dovolit fungovat zcela samostatně a přitom být pokaždé tak jiná. Někomu se může zdát, že bílá bude v interiéru působit monotematicky, chladně a nezajímavě. Opak je však pravdou. Vždyť kolik nuancí v sobě tato samotná (ne)barva skrývá!
Sněhově bílá, smetanová, krémová, našedlá… Velmi podstatnou roli v tom, jak bude bílý interiér nakonec působit, hrají nejen tóny barvy, ale především struktury materiálů a styl, tvarosloví zařizovacích prvků.

Tkaniny a čalounění s výraznou a drsnou texturou mohou kontrastovat s transparentním plastem i lesklým lakovaným povrchem. K velmi módním materiálům, jako je kůže a huňaté kožešiny, můžeme přidat ještě další organické i recyklované materiály, například hrubé plátno, jutu, len, bavlnu, i variaci průsvitných, lehkých materiálů, jako je sklo, plast či akryl. Pochopitelně nesmíme zapomenout na dřevo v jakékoliv podobě. Ve své přírodní, mořené, voskované, olejované či lakované podobě dodá bílému interiéru potřebné zateplení a přirozenost. Dřevo, proutí, bambus a další přírodní materiály se mohou objevit nejen na podlahové krytině, ale zdobit okna, vybrané kousky nábytku apod.

Zdroj: sparebank

Abyste se vyhnuli souvislému bloku bílé barvy, pohrajte si trochu se vzory vytvořenými různou strukturou materiálů (jistě znáte efekt damaškového vzoru) či použitím různých off white odstínů. Vzory se mohou objevit nejen na nábytku, ale zkuste je použít na textilie, polštáře, záclony a dekorační předměty.

Pokud chcete dodržet odstín bílé, zkuste třeba kovovou stříbrnou. Místnost oživíte i kontrastem. Skvělá je kombinace hladkých, lesklých povrchů s chlupatými, načechranými a měkkými materiály (umělá kožešina, shaggy koberec, chlupaté dekorační polštářky). Dosáhnete tak nejen příjemného, ale i velmi efektního vzhledu celé místnosti. Na výmalbu stěn můžete použít různé odstíny bílé, navodíte tak uvolňující atmosféru, a to bez pocitu sterilnosti. V domě, kde žijí malé děti, je nutné používat omyvatelné materiály, prací potahy a odolné bytové textilie. Pokud vás tato kombinace přestane bavit, jednoduše změníte barvu doplňků a interiér získá zcela jinou tvář.

Zdroj: Interiery Sestak

A další výhody bílého interiéru?

• Dodává pocit vyrovnanosti, souladu, harmonie, přátelskosti, něžnosti, svěžesti a vzdušnosti.
• Skvěle se kombinuje s dalšími barvami. K bílé jako nejvšestrannější barvě snadno vyberete
  doplňky.
• Odráží světlo, a tak opticky nafoukne, rozzáří a odlehčí prostor, dodá mu vzdušnost,
  pocitově jej zvětší.
• Pokud vás omrzí, jednoduše a levně jej změníte použitím barevných doplňků. Stejně tak
  každá květina v interiéru zazáří a přitáhne žádoucí pozornost.
• Snadno jej přizpůsobíte různým svátkům a oslavám výběrem patřičných barevných
  dekorací, které vyniknou, a interiér tak bude působit pokaždé jinak, pokaždé nově.
• Můžete jej použít v jakékoliv místnosti bytu či domu, všude bude působit vhodně
  a přirozeně.


Autor:
Jana Hradecká - interierová designerka, ředitelka Interier design školy INTERMEZZO

Zdroj foto:
skype-bolon, ALKI_DENDA, KartellbyLaufen, sparebank, Interiéry Šesták
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze