Úvod

Je libo proužek nebo puntík?

Proužkované a puntíkaté vzory dokážou pěkně rozveselit! Jejich schopnost se neomezuje pouze na kousky našeho šatníku. Také s nudným interiérem umí pěkně zatočit! Pojďte se s námi podívat, jak se dá s proužky a puntíky kouzlit třeba v ložnici!


Proužkujte po seversku nebo klasicky! 
Populární proužky nenosí jen zebra a ti, kdo chtějí trošku opticky klamat ostatní a pomocí proužkovaného oblečení alespoň zdánlivě vylepšit svou postavu. Proužky nosí také stěny, nábytek, textilní a další bytové doplňky. Setkat se s nimi můžete v interiéru v libovolném duchu. Dokonce i v tom pojatém více či méně minimalisticky. Vezměme si například světově proslulý severský design. 

Za oblíbeností severského designu stojí především jeho jednoduchost projevující se například v čistých jednoduchých liniích. Málokdo však ví, že také Seveřané rádi experimentují s pestrými barvami, které v jejich tradičním interiéru vyniknou lépe, než v kterémkoli  jiném prostředí. Tomu našemu českému však také mimořádně sluší, především v interiéru zařízeném světlým nábytkem z masivu, třeba na chalupě! 

Není proužek jako proužek
Aby však onen univerzální proužek stylově zapadl do prostředí naší domácí ložnice, třebaže zde většinu času trávíme potmě, musí se mu přizpůsobit. Tím nemáme na mysli, že si k proužkovaným peřinám obléknete slušivé proužkované pyžamo, ale přirozenou shodu zvoleného typu proužku s celkovým interiérem.

V moderních interiérech dobře vypadají proužkované doplňky, jako jsou koberečky, ať už je položíte na plovoucí podlahu, nebo na jednobarevnou dlažbu. V domech severské bytové kultury tyto koberečky nakoupíte za velmi přátelské ceny. Snoubí v sobě mnoho barev. Žlutou, červenou, růžovou, modrou, šedivou a dokonce i zelenou. Na první pohled by se Vám mohlo zdát, že se do Vaší ložnice vůbec nehodí, ale opak je pravdou. Například ve vyrovnaném dvoubarevném duelu chladné modré a neutrální šedé, či bílé s černou, zazáří tyto pestré doplňky jako hvězdy na nebi! 

Něžně růžové nebo chladivě modré lůžkoviny, závěsy a další textilie v proužkovaném designu zase mile zútulní prostředí nejen venkovské romantické ložnice, ale i dětského pokojíčku. Tip: pokud nábytek ve Vaší ložnici, například sofa či křeslo u toaletního stolku, působí poněkud zašle, pořiďte si proužkovanou látku a nechte tyto kousky nábytku nově potáhnout. Bude se divit, jak málo stačí k oživení ospalé ložnice!

Design á la Punťa 
A po proužkách si dáme trochu puntíků, které jsou ve srovnání se svými dlouhými bratříčky o několik fousů veselejší! Světlé ložnici oděné do bílého kabátku by jistě prospělo několik barevných puntíků. Kdybyste se ale náhodou rozhodli, že věnujete Vašim rodičům, prarodičům, nebo starším přátelům veselé puntíkové dárky do jejich nudné ložnice, mějte na paměti, že pro puntíky mají pochopení spíše příslušníci mladší generace. Když prošedivělé dámy a pánové na puntíky přistoupí, pravděpodobně raději vsadí na barevný dvojboj, přičemž jedna z barev zůstane neutrální. 

Náš tip: Nudíte se v černobílé ložnici a máte rádi psy? Oživte jednu ze stěn černobílou fotografií či samolepicí dekorací v podobě dalmatýna v jeho životní velikosti! Zamilované hračičky možná napadne, nalepit hned dva, jak spolu dovádějí. Proč ne?

Puntíkaté radosti
Kde všude můžete puntíky ve Vaší vlastní ložnici umístit? Všude! Nezůstávejte jen u povlečení a dekorativních polštářků. Jestliže jste zvyklí, používat k zatemňování ložnice závěsy, pořiďte si veselou letní variaci! Koberečkem s malými či velkými puntíky se bude Váš prostor určený ke spaní pyšnit, stejně jako těmi, které nalepíte či namalujte na zeď! Ať Vám veselé vzory přinesou hodně radosti! 

Foto: Samphoto
 
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze