Úvod

Když bílá hřeje: Jak vytvořit obývák ve skandinávském stylu

Inspirujte se útulným minimalismem tam, kde se setkává vaše rodina. Skandinávský styl totiž dokáže vlákat teplo do obývacího pokoje. I když je za okny pod nulou. Jak na to? Dejte přednost bílé a šedé, svou pozornost zaměřte na pohovky a křesla.


Skandinávský styl spojuje design, útulnost a praktičnost. Proto se těší takové oblibě. Interiér v tomto stylu vypadá skvěle na fotkách, ale hlavně se vám v něm dobře bydlí. Dřevo a jednoduché linie totiž nalákají do bytu slunce i pohodu.

Nejdřív pohovku, potom polštářky
Co se vám vybaví, když se řekne skandinávský styl? Ovčí rouno a černé rámečky na zdech? Nebo teplé deky nebo polštářky s geometrickými tvary? Všechny tyto doplňky jsou trefa do černého. Při zařizování jimi ale nikdy nezačínejte. Středem pozornosti by mělo být hlavně vzdušnost a dobré posezení.

obyvaci pokoj ve skandinavskem stylu

Žádné těžké pohovky a gauče. Skandinávský styl velí k odlehčení, a to hezky od podlahy. „Proto v interiérech často najdete sedací nábytek na nožičkách,“ vysvětluje Honza z vyhledávače nábytku Favi.cz, „Některé mívají područky, které pokoji dodají přirozený retro nádechem. Do skandinávského stylu také perfektně zapadají oblíbená křesla ušáky.“

Designéři myslí i na to, že se z obývacího pokoje občas stává pokoj pro hosty. Proto sem zapadne i rozkládací pohovka s pohodlným futonem. A když hosti odejdou, co ho ještě nechat rozložený? Na měkkém gauči si konečně prohlédnete fotky z léta.

Sedacky do obyvaku v severskem stylu

Bílá střídá šedou

Barvu sněhu najdete na velkých plochách – zdi a podlaha se rozsvítí a odráží do interiéru spoustu světla. Ale bílá sedačka? To neriskují ani seveřani! Skandinávský styl zkrátka počítá s tím, že v obývacím pokoji se schází rodina.
Proto se u sedacího nábytku dostává ke slovu šedá barva. Tmavě nebo světle šedá naruší strohost bílé. Navíc pocitově oteplí interiér. Šedá pohovka nebo šedá křesla si pak přímo říkají o posezení. Jaké nejlepší kousky se prodávají v České republice, najdete přes vyhledávač nábytku a dekorací Favi.cz.

Když už máte kde sedět, přišel čas na doplňky. Vždyť skandinávskému stylu tolik sluší plédy a polštářky. Abyste se měli do čeho zachumlat. Bez obav z toho, že bude vidět nějaký drobeček.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze