Úvod

Maso na uhlí, nebo elektřině

Nejjednodušší, nejlevnější, nejpřístupnější grily. Snadno přenosné a skladovatelné. Jejich ceny začínají již od pár korun. Většina grilů má oválný tvar, který umožňuje rovnoměrnější průběh grilování. Častý je i obdélníkový obrys, který se vyznačují rozsáhlejší plochou na přípravu více pokrmů současně.


Grily na dřevěné uhlí

Gril na fosilní palivo by měl mít dostatečné množství vzduchových otvorů, výškově nastavitelný rošt, samostatný popelník víko na přiklopení grilovací plochy, odolné madla a dostatek odkládacích ploch.
• Vyráběny jsou z plechu nebo slitiny. Slitinové mají sice vyšší hmotnost a jsou hůře přenositelné, ale za to jsou trvanlivější, lépe udržují teplo a jsou stabilnější.
• Máte možnost volby mezi briketami a dřevěným uhlím, které je však třeba pravidelně dokupovat.
• Na grilování je třeba připravit ohniště pro dostatečné rozžhavení uhlíků, což zabere určitý čas, přičemž nemůžete regulovat výkon a příprava jídla se prodlouží.
• Při tomto typu grilu nepotřebujete zdroj elektrické energie či plynu. Chuť masa se na plynových grilech liší.


Zkušenost:
Pro grilování na biomasu je charakteristická nezaměnitelná chuť pokrmů při jedinečné atmosféře. Posezení s přáteli, dobré jídlo a pití, nekončící zábava. Co si ještě více přít?

Tip: Nevýhodou je odkapávající tuk do ohniště, čímž se mohou k jídlu dostat škodlivé látky. Tomu se však dá předejít, optimálně typem grilu, který nemá ohniště přímo pod jídlem (nepřímé grilování), nebo stačí udržovat optimální teplotu grilování, případně použít hliníkové misky na grilování. Každý si najde svůj způsob.

Elektrické grily

Vynikají svými kompaktními rozměry, nízkou hmotností a snadnou manipulací i během provozu. Správný elektrický gril by měl obsahovat nepřilnavý povrch, nastavování teploty, vyndavací misku na odkapávání tuk a světelný indikátor provozu. Cena elektrických grilů je vyšší oproti nejjednodušším grilem na dřevěné uhlí.

• Značnou výhodou je bleskurychlé rozpálení, komfortní regulace teploty, rychlá a zdravá příprava pokrmu.
• Určeny jsou převážně pro použití v menších prostorách, interiérech, balkonech či terasách, pro menší počet konzumentů (1-2 osoby).
• Jako zdroj tepla slouží elektrická spirála, z čehož plyne potřeba elektrické přípojky na provoz grilu.
• Strava připravená na elektrickém grilu nemá tu pravou kouřové chuť ani aroma.
• Nemusíte kupovat uhlí či lávové kameny, údržba je snadná a nenáročná.
• Existují i kontaktní elektrické grily, které dokáží připravovat jídlo současně z obou stran.

Zkušenost:

Jídlo se sice nespálí tak snadno, jako u grilů na uhlí, zato je však komplikovanější příprava silnějších plátků masa. Snažte se proto grilovat tenčí kousky.

Tip: Nezapomeňte na výběr správného zahradního nábytku.
Teakový zahradní nábytek
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze