Úvod

Moderní interiéry mohou být mixem kontrastních stylů

Už dávno neplatí, že svůj interiér musíme vždy zařizovat v umírněném a jednotném stylu. Mixy kontrastních stylů se těší čím dál větší oblibě. Jestliže jste se rozhodli, že pojmete svůj interiér v tomto duchu, poradíme Vám, jak na to.


Pestrost a členitost 
Pokud je Váš vnitřní svět pestrý a plný fantazie, pravděpodobně se budete cítit lépe v hravém obklopení více stylů nežli v přísném zaujetí jednoho z nich. Členitý interiér pyšnící se mnoha zajímavými prvky zaměstná oči každé návštěvy, ale i členů domácnosti, neboť je stále nač se dívat. Jestliže však nemáte s interiérovým experimentováním zkušenosti a bojíte se, aby výsledek Vašeho tvůrčího úsilí nebyl katastrofální, pak si určitě přečtěte níže uvedené zásady. 

Vyberte si dominantní styl
Pokud nemá interiér působit roztříštěným dojmem, je třeba zvolit jeden ze stylů jako dominantní, kterému se druhý (více stylů nedoporučujeme kombinovat) podřídí. Jestliže se například rozhodnete pojmout některou z místností, anebo celé bydlení, v hřejivém a útulném stylu anglického venkova, pak by tomu měla odpovídat většina nábytku. Poté přichází na řadu ozvláštnění kontrastním nábytkovým solitérem, který může být i moderní. Těchto kousků můžete do interiéru umístit i více. Je však radno držet se jednoho kontrastního stylu. Dobře se kombinuje například strohý minimalismus s organickým modernismem, moderní styl s retro stylem inspirovaným nejčastěji 60. nebo 70. lety minulého století, anebo moderna a secese. 

         

Dodržujte autentičnost prostředí 
Co se dekorace interiéru týče, dodržujte autentičnost daného prostředí. To například znamená, že obrazy nebo plakáty na stěnách by se v případě anglického stylu měly pyšnit starými hrady, neomítnutými stavbami, anebo třeba výjevy z oblíbených koňských dostihů. Pokud jde o vzory dekorativních látek na čalounění, závěsech, gobelínech, polštářkách, utěrkách, či prostírání, nebojte se namíchat proužky s květinami, anebo se zvířecími motivy.

Opatrně při kombinování
Nikdy nekombinujte regionální styly, například provensálský s mexickým. Ovšem míchání stylů z různých historických období je žádoucí. Jestliže se zámeckým interiérem s dobovým nábytkem, nebojte se umístit dekorativní ptačí pera do moderních nerezových váz. 

Jednotící linie 
Jednotící linie by měla nenápadně procházet celým interiérem. Když se pohodlně usadíte do křesílka a rozhlédnete se kolem sebe, měli byste ji najít. Interiéru by měl vévodit jeden dominantní objekt, například krb či pohovka.

Foto: www.spencerfurniture.co.uk
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze