Úvod

Co je dobré vědět při výběru matrace

Vybíráte matraci pro svůj zdravý a pohodlný spánek? Abychom Vám pomohli vyvarovat se nejčastějších chyb a vybrat si tu správnou, připravili jsme pro Vás stručného průvodce výběrem matrace.



Volba typu matrace
Na trhu existuje velké množství matrací. Pěnové, latexové, pružinové, taštičkové a další v mnoha cenových relacích. Pokud jde o volbu vhodného typu matrace, každému vyhovuje jiný. Jako příklad uveďme, že jiný typ je vhodný pro děti, jiný pro lidi s nadměrnou hmotností, anebo pro sportovce. Jestliže nevíte, jaký rozdíl je mezi jednotlivými typy matrací, nechte si poradit u zkušeného prodejce, který nabízí matrace více typů. Prodejci jednoho typu matrace nemohou být objektivní. Totéž platí o materiálu. Každému vyhovuje jiný materiál.

 

Tvrdost a maximální zátěž
Optimální tvrdost matrace závisí na naší hmotnosti a výšce. V zásadě lze říci, že čím vyšší máte hmotnost, tím větší by měla být tvrdost Vaší matrace. Prodejci matrací odvozují optimální tvrdost z tabulky doporučené tvrdosti. Maximální zátěž matrace je dána použitými materiály. Její hodnota udává, do jaké maximální hmotnosti může matraci dlouhodobě využívat osoba s průměrnou výškou. Zde platí, čím vyšší maximální zátěž, tím odolnější a kvalitnější materiály matrace obsahuje.

Zóny v matraci
Důležitý aspekt při rozhodováním představuje cena matrace, přesněji poměr mezi kvalitou a cenou. Za kvalitu si samozřejmě musí člověk připlatit, ale řada firem používá marketingové triky, které vyvolávají dojem, že si za své peníze kupujeme tu nejdokonalejší matraci. Klasickým příkladem jsou zóny v matraci. Zónování matrací má význam především u pěnových matrací, kde vede k lepšímu přizpůsobení matrace jednotlivým částem lidského těla. U pružinových a taštičkových matrací naproti tomu nemá zónace zásadní význam, protože ji lidské tělo na těchto typech nevnímá.


Hygienická životnost matrací
Hygienická životnost matrace je kratší než celková životnost. Hygienickou životnost matrací prodlužuje především použití přírodních materiálů při výrobě, které zabraňují přežívání různých roztočů, bakterií a plísní. Zásadní význam má je také možnost vyprat potah. Dobré odvětrávání zbavuje matraci vlhkosti uvnitř a rovněž prodlužuje její hygienickou životnost. Matrace VEGAS jsou známé svou kvalitou, dlouhověkostí a hygieničností.

Jaký typ matrace na jaký podklad
Aby matrace dobře plnila svou funkci, musíme ji umístit na vhodný podklad. Kupříkladu polohovatelný lamelový rošt s kovovým rámem je vhodný pro taštičkové a latexové matrace, standardní rošt z masivu se hodí pod pružinové matrace. Správné fungování ortopedické matrace zajišťuje speciální ortopedický rám. Nevíte, jaká matrace je pro Vás ideální a na jaký podklad ji máte položit? Nechte si poradit. Tři značkové prodejny VEGAS s odborně vyškoleným personálem jsou tu pro Vás. Více na www.matrace-vegas.cz.

www.matrace-vegas.cz

Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze