Úvod

Moderní kuchyně musí splňovat mnoho nároků

Od té doby, co se kuchyně stala plnohodnotnou součástí bydlení, jsou na ni kladeny velké nároky, a to nejen ve funkční, ale i v estetické rovině. Díky tomu se však může pochlubit svým krásným designem a vysokým uživatelským komfortem.


To nejlepší do kuchyně
Většina bytů nemá k dispozici jídelnu. Mnoho rodinných domů se obejde bez pokoje pro hosty. Ale kuchyně, ta je nezbytnou součástí snad každého typu bydlení. Tak je tomu již od nepaměti. Na tom se nic nezměnilo. Co se ale změnilo, to je způsob vnímání kuchyně. V posledních desetiletích prošla také kuchyně náročnou emancipací. Dnes již není místností druhé kategorie sloužící výhradně k přípravě pokrmů a jejich konzumaci. Stala se z ní reprezentativní součást domu, která je srovnatelná s obývacím pokojem, s nímž se také často propojuje. Trend propojování obytných místností je jedním z důvodů, proč jsou na interiér kuchyně kladeny vyšší estetické nároky, než tomu bylo předtím. Masiv vybraných tuzemských i exotických dřevin, kámen, mramor, corian, nerezová ocel, sklo, ty nejlepší i nejmodernější materiály a jejich kombinace nachází své místo právě zde. Kuchyně se stala vděčným předmětem zájmu designérů, díky nimž její interiér získává na kráse. Tvář moderní kuchyně však často mění svůj výraz, především v závislosti na aktuálních módních trendech. Jako příklad uveďme pastelové barvy, bezúchytové provedení dvířek skříněk, hladké povrchy, anebo tolik oblíbené ostrůvkové kuchyně. Kdo si dnes chce zařídit novou, anebo zrekonstruovat starou kuchyni, ten si může vybírat z mnoha stylů. Je jen na nás, zda se vydáme cestou střízlivé minimalistické linie, populárního retro stylu, anebo budeme hledat inspiraci v útulném prostředí rustikální kuchyně.

             

Funkčnost v popředí 
Ruku v ruce s estetickými požadavky jdou samozřejmě také nároky na správné fungování kuchyně. V běžném životě oceníme nejen trendy design, ale také dostatečný uživatelský komfort. Technologický vývoj jde neustále kupředu, a proto nám moderní spotřebiče usnadňují čím dál více práce. Práci nám rovněž usnadní volba materiálů, které vyžadují minimální údržbu, zejména v případě pracovní desky a podlahové krytiny. Základním předpokladem správného fungování kuchyně je její promyšlené naplánování. Pokud nejsou dodrženy základní ergonomické zásady (zahrnující např. optimální rozmístění nábytku, spotřebičů, nebo rozdělení na pracovní zóny), jednotlivé pracovní úkony na sebe plynule nenavazují, práce v kuchyni se stane neefektivní, komplikovaná a zdlouhavá. Důležitou součást plánování kuchyně představuje uspořádání vnitřního vybavení. Správné členění skříněk a zásuvek nám zajistí přehled. Jejich snadné otvírání je zárukou rychlosti ovládání. Dokonalé využití úložných prostor nám umožní maximálně využít prostor, který máme k dispozici, což oceníme zejména v případě menších kuchyní. U místností, které nejsou příliš prostorově velkorysé, také často vzniká otázka, jak vyřešit stolování. Zda vsadit na módní a praktický barový pult, anebo zůstat věrni osvědčenému modelu jídelního koutu v podobě klasického stolu v doprovodu pohodlných židlí.

Seriál: Moderní kuchyně
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze