Úvod

Motorová pila

Dřeva není nikdy dost. Pokud jím topíte, dejte pozor, aby Vás počasí nezaskočilo. Proto je dobré včas si připravit zásoby dřeva na zimu.


Pomocníkem k usnadnění práce bude ve Vašich rukou motorová pila.
Jako u každého zahradního nářadí si při výběru motorové pily musíte ujasnit, k čemu a jak často ji budete využívat. Chybou nebude, pokud při výběru vsadíte na silnější stroj, než budete běžně využívat. Myslete na variantu, že se může naskytnout i těžší a namáhavější práce. Důležitým prvkem je také výkon u stroje. Ten by měl korespondovat s délkou lišty, nemělo by se stát, že je lišta příliš dlouhá a výkon nízký. S takovým strojem by Vám příliš práce nenadělal. Štípačka na dřevo se Vám bude hodit, pokud budete pracovat s širšími poleny.

Štípačka na dřevo

Vaše požadavky by se měly zastavit také u přítomnosti dekompresního ventilu. Šikovná záležitost pro nahození pily, snižuje komprese a síla potřebná k nastartování pily je mnohem menší.
Startování bez velké námahy umožní takzvaný primer. Díky němu nebudete muset tahat za šňůru, aby se palivo nasálo do karburátoru. Pilu tak nastartujete rychleji a bez námahy.
Důležitou součástí pili je také vzduchový filtr, měl by být přístupný tak, aby se dal během řezání kdykoliv vyčisti.

Mezi motorovými pilami Vám bude na výběr z benzínových a elektrických. Elektrické pily jsou oblíbené pro svou snadnou údržbu. Ovšem při jejím používání je nutné myslet na elektrický kabel, z kterého je napájena. S druhou variantou, tedy s benzínovou pilou se bez obav můžete pustit k nařezání palivového dřeva či zlikvidovat malé stromky. Pokud je Vaším záměrem kácet stromy v lese, zaměřte se na poloprofesionální typy pil. Při práci v lese určitě oceníte i drtič větví. Investice do tohoto pomocníka není levnou záležitostí. Proto vždy vybírejte u léty prověřených prodejců, kteří Vám jsou schopni nabídnout záruku i servis.

Sebevýkonnější pila s tupým řetězem neuřízne téměř nic. Proto při používání motorové pily dbejte na dostatečně nabroušený řetěz. Dobře nabroušený řetěz vytváří housenkovité hobliny, tupý zase „moučné“ piliny. Při správném používání vystřídáme 6-8 řetězů za životní cyklus pily. Důležité také je otáčet řezací lištu, aby její opotřebení nastávalo rovnoměrně. Vždy dodržujeme správný poměr paliva a maziva. Špatný olej v benzínu dokáže nepříjemné zadření motoru. Kvalitní olej naopak život motoru dokáže značně prodloužit. Všechny tyto parametry- výkon, chod motoru a šikovné startování dokážou vyniknout pouze s nabroušeným řetězem a správnou pohonnou směsí.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze