Úvod

Nebojte se orchidejí! Jejich pěstování zvládne i začátečník.

Orchideje jsou právem považovány za jedny z nejkrásnějších dekorativních rostlin, kterými s oblibou zkrášlujeme své domovy. Mnoho z nás však s jejich pořízením váhá, protože se obává pěstitelských neúspěchů. Pěstování orchidejí však není o mnoho náročnější než péče o ostatní pokojové rostliny, důležité je, mít na paměti, že epifytické rostliny ke svému životu potřebují poněkud odlišné podmínky.


Krásky z nitra pralesa
Tato odlišnost je dána zvláštnostmi prostředí, které je orchidejím přirozené. Orchideje rostou v deštných pralesích, jsou tedy zvyklé na vysokou vzdušnou vlhkost v kombinaci s polostínem a stabilní venkovní teplotou, která se ve dne i v noci pohybuje kolem 20 až 26 stupni Celsia. Prales vytváří rostlinám ochranný štít před žhavými slunečními paprsky, stejně jako před větrem a chladem.

Volba vhodného stanoviště
Z výše uvedeného vyplývá, že ideálním stanovištěm pro orchideje je světlé závětrné místo s konstantní pokojovou teplotou neklesající pod 20 Celsiových stupňů, které však není vystaveno přímému slunečnímu záření. Z hlediska světových stran je optimální sever, severozápad či severovýchod. To platí nejen pro orchideje, ale i pro ostatní epifytické rostliny, tedy pro rostliny rostoucí na větvích stromů, které jsou zvyklé přijímat vzdušnou vlhkost svými kořeny.

substrat pro orchideje

Aby kořeny mohly dýchat
Pokud tedy chceme, aby naše epifytické rostliny dobře prospívaly, musíme jim kromě vhodného stanoviště poskytnout i dostatečný přístup vzduchu ke kořenům. Toho lze docílit volbou speciálního substrátu pro orchideje, který svým složením rostlinám zajistí vysoký obsah vzduchu a tím ideální podmínky pro zdravý růst a bohaté kvetení. Takové podmínky můžete rostlinám zajistit použijete-li Floria Substrát pro orchideje složený ze středomořské piniové kůry, který doporučuje i Česká orchidejářská společnost.

Samotný substrát nestačí
Další nezbytnou podmínkou pěstitelského úspěchu je kvalitní výživa, tedy hnojivo. Hnojivo pro orchideje by mělo být bohaté především na dusík a fosfor. Na trhu si dnes můžeme vybrat z několika forem, kapalnými hnojivy počínaje a tyčinkami konče. Pro svou snadnou aplikaci jsou oblíbená především kapalná hnojiva.
vyziva pro orchideje
Náš tip: AGRO Kapalné hnojivo pro orchideje, které obsahuje optimální množství všech stopových prvků pro správný růst kořenů a listů orchidejí Anthurium a bromélií. Mezi přípravky s vynikajícími referencemi rovněž patří Floria Listová výživa pro orchideje a Floria Tyčinkové hnojivo pro orchideje.

Pro zdraví a dokonalý vzhled
Další lahůdku pro exotické krásky z deštných pralesů představuje Vitality Komplex Orchidea určený pro celoroční péči o rostliny. Jak potvrzují zkušení pěstitelé, tento přípravek je naprosto ideální pro nezdravé a zanedbané rostliny, protože jim dokáže navrátit přirozenou krásu a zdraví. Vedle základních živin totiž obsahuje urychlovač růstu (speciální výluh z vermikompostu), zvyšuje odolnost rostlin a regeneruje je po poškození chorobami a škůdci.


ubrousek na listy orchideji

Zajímavá Novinka:
Preventivně proti škůdcům rovněž působí speciální vlhčené ubrousky, které zároveň zvyšují dekorativní vhled rostlin. Vlhčené ubrousky Floria na listy orchidejí a pokojových rostlin zbavují listy vápenatých usazenin a vytvářejí antistatický povlak, který zabraňuje usazování prachu.

Posledním důležitým přípravkem pro exotické orchideje je obyčejná voda, nejlépe dešťová nebo odstátá. Pokud jí budete rostliny každý den rosit, odmění se Vám za to svou krásou!

Zdroj foto: pixabay.com, megazahrada.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze