Úvod

Nepodléhejte mýtům o stavbách!

Domníváte se, že za mrazu nelze stavět? Nebo snad že jsou dřevostavby nekvalitní a mnoho nevydrží? Raději se dostatečně informujte, ať nepodléháte všeobecně rozšířeným mýtům o stavbách! Ty Vám totiž mohou zbytečně komplikovat život.


Dopřát si můžete také mrazostavbu! 
Stavební sezóna obvykle končí ještě před koncem kalendářního roku. Nejen zedníci z Ukrajiny si odjedou domů užívat své zasloužené volno. Kdo staví dům, ten si pečlivě hledí toho, aby dokončil hrubou stavbu ještě předtím, než denní teploty dlouhodobě poklesnou na záporné hodnoty. Stavba se pak nechá přes zimu vymrznout a na jaře se pokračuje v práci. Málokdo však ví (alespoň z laické veřejnosti), že stavět je možné, i když venku mrzne. Ne však s maltou, ale s polyuretanovou pěnou. S touto technologií se vloni objevil na trhu výrobce cihel POROTHERM, jmenovitě firma našich německy mluvicích sousedů Wienerberger. Technologie využívající vlastností polyuretanové pěny není ve srovnání s klasickými technologiemi ani finančně náročnější, dokonce ani zbytečně složitější. Ba právě naopak. Stavebníci si pochvalují, jak jim s tímto materiálem jde práce pěkně od ruky. Při zdění používají (kromě cihel) pouze nanášecí pistoli a dózu s touto pěnou. 

Tip: Pokud budete potřebovat stavět v zimním období, můžete této novinky na trhu využít. Samozřejmě, že za velkých mrazů, kdy hodnota na venkovním teploměru klesne hluboko pod nulu, nelze stavět ani s polyuretanovou pěnou. Ale komu by se také chtělo pracovat na stavbě, když je venku minus patnáct? 

Nezavrhujte dřevostavbu!
Možná ještě nostalgicky vzpomínáte na léto strávené na letním (pionýrském či skautském) táboře, kde jste se na noc ukládali ke spánku do dřevěné chatky. Třebaže tyto vzpomínky provoněné vůní dřeva patří mezi Vaše nejoblíbenější, trvale bydlet v dřevostavbě se Vám nechce. Tak jako většina lidí vnímáte tento typ stavby jako řešení druhé jakosti, ne-li nouzového charakteru. Proč? No, to je přeci jasné. Dřevěný domek přeci není určený ke komfortnímu celoročnímu obývání! Neudrží teplo, snadno shoří, nebo jej mohou napadnout červotoči či dřevokazné houby! Zahradní chatka, domek na nářadí, dětský domeček, proč ne, ale Váš domov? Kdepak! Jenže, milé dámy a pánové, není pravda vše, co se povídá. Tak zaprvé, pokud jde o udržení tepla, tepelně izolační vlastnosti moderních dřevostaveb jsou srovnatelné a mnohdy i dokonce lepší než u zděných staveb. To vyplývá z jejich konstrukce, která se vedle nosných prvků skládá i z těch izolační. Dřevěný rám konstrukce je zpravidla vyplněný kvalitní kontaktní izolací. 

Nicméně fakt, že dřevěné stavby kumulují teplo v menší míře, než zděné, se ovšem zakládá na pravdě. Následkem toho se dřevostavby rychleji vytápějí, a pochopitelně také rychleji vychladnou. Když si totiž zatopíte v dřevěném domku, ohříváte pouze jeho vnitřní objem vzduchu. Pokud Vám tato vlastnost nevyhovuje, a přesto Vás dřevostavby přitahují svým pěkným přírodním vzhledem či velmi příjemnou cenou, můžete tepelně izolační vlastnosti své vlastní dřevěné stavby vylepšit tím, že do dřevěné konstrukce vložíte betonové či zděné prvky. Za úvahu rozhodně stojí konzultace s odborníkem ohledně sendvičových domů, o kterých jsme již psali. 

Podle dalšího rozšířeného mýtu jsou dřevostavby nebezpečné z toho důvodu, že snadno hoří. Nenechte se mýlit! Zuhelnatělá povrchová vrstva, která se v případě požáru usazuje na trámech, totiž brání plamenům v dalším pronikání, čímž značně zpomaluje proces hoření. Z požárně bezpečnostního hlediska lze tedy dřevostavby považovat dokonce za bezpečnější, než zděné stavby, pokud jsou ovšem kvalitně postaveny. 

A jak je to s červotočovou a dřevokaznou hrozbou? Důležité je, stavět z kvalitního, dobře vysušeného dřeva. Pokud svěříte stavbu odborníkům, kteří ovládají principy chemické a konstrukční ochrany dřeva, nemusíte se zničení Vaší stavby těmito škůdci obávat. 

Jak vidíte, mýtům se vyplatí nepodléhat! Když jim totiž nebudete věřit, budete mít při plánování Vaší stavby mnohem širší možnosti výběru!

Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze