Úvod

Nové fasády pro bytové a panelové domy musí dýchat

Nekvalitní zateplování se šíří republikou stejně rychle jako plíseň na vlhké zdi. A s obojím se bojuje těžko a zdlouhavě. Nenechte si vnutit to nejlevnější řešení, protože zateplení bytového domu by mělo být celoživotním řešením.


Většina Čechů miluje levné zboží. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by mysleli také na kvalitu a funkčnost. U potravin či kosmetiky víme, co nám vyhovuje a co ne. Bohužel u stavebních prací většině z nás nezbývá než věřit odborníkům – a za ty kolikrát považujeme bohužel i ty, kteří chtějí akorát vydělat a nectí poctivě odvedenou řemeslnou práci.

Ušetříte teď, platit budete později – svým zdravím
Mnohé firmy zabývající se zateplováním nabízí jedno jediné řešení, které je podle nich nejen nejlepší, ale dokonce i nejlevnější – kde takové najdete? Jako důkaz používají množství referencí, které dostali krátce po realizaci. Po tak krátké době se však potíže s vlhkem ještě neprojevují. Ty přicházejí později, ale o to intenzivněji. V bytech se sráží nadměrná vlhkost a ta podporuje růst plísní, které jsou výrazným alergenem. Způsobují například bolesti hlavy, slzení očí nebo kašel, který může přejít až v astma.

Alternativy k „běžnému“ zateplení
Jestliže jste majitelem bytu v panelovém nebo činžovním domě a řešíte otázku zateplení, nedejte se strhnout s davem a nehlasujte pro nejrychlejší a nejlevnější řešení. Zjistěte si o něm a také o možných řešeních více. Jedna z alternativ je typická pro Anglii. Angličané nejsou zvyklí moc topit, navzdory zdejšímu sychravému podnebí. Domy zateplují tak, že v podstatě postaví zeď před zdí. Určitě znáte typické anglické cihlové domky – přesně ty jsou tímto způsobem ošetřeny před únikem tepla. Takové řešení však patří mezi ty nejdražší.
Druhou možností je využití tzv. tepelně-izolačních zavěšených fasádních obkladů. Jejich montáž je poměrně snadná – představte si něco jako pero-drážku u parket, avšak na výšku. Díky tomuto mechanismu lze fasádu budovat i postupně podle finančních možností – třeba nejprve udělat pouze podezdívku anebo fasádu té části domu, která stojí u svahu a je více ohrožena vlhkem.

odvetravane zavesene fasadni obklady
Odvětrávaná fasáda sluší každému typu domu.

Nemějte obavy z tloušťky skladby. Některé předsazené fasády už prošly svým vývojem, a na trhu tak najdete elegantně tenké skladby, které tolik nezvýší šířku okenního ostění. Další z ocenitelných výhod těchto fasád je důkladný obvod vlhkosti. Standardně se využívá vzduchové mezery mezi fasádou a domem o šířce kolem dvou centimetrů. Ta umožňuje proudění vzduchu, a tím nejen odvětrání, ale i vysušování zdiva.

zatepleni bytovych domu
Zateplení bytového domu by mělo být celoživotním řešením.

Existuje už ale i moderní způsob bez nutnosti vzduchové mezery, jak vysvětluje architektka Šárka Křivinková:
„V dnešní době už není nutné odvětrávanou fasádu stavět se vzduchovou mezerou. Tím je fasáda o dalších pár centimetrů tenčí. Využíváme obkladů, kterými vlhkost prochází sama. Například fasádní obklady Stavoblock tvoří lehčené cihličky, tenké pouze 3 centimetry. Mají speciálně navržený systém kotvení, instalovaný pouze na kovový rošt, který zajišťuje maximální bezpečnost, stabilitu a životnost.“
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze