Úvod

Pěstujeme popínavé rostliny

Pro stále více lidí je zahrada největším koníčkem. Pečlivě se o ni starají a péči o její vzhled tak věnují spoustu volného času. Perlou exteriéru se mohou stát krásné popínavé rostliny, které se pnou do úctyhodné výše a na zahradě tak plní hned několik funkcí. Nejenže představují příjemný prvek, který si okamžitě získá pozornost, ale zároveň slouží i jako clona před zvídavými zraky sousedů nebo přílišným sluncem či větrem.


Pěstování popínavých rostlin nepředstavuje nic složitého, s čím by si i méně zkušený zahrádkář nedokázal poradit. I přesto si jejich pěstování vyžaduje znalost alespoň základních pravidel, které mohou péči o květiny usnadnit a zpříjemnit. Jedním z pomocníků pro pěstování popínavých rostlin jsou dřevěné mříže.

Jak rostlinám pomoci pnout se k výšinám
Ačkoli některé druhy popínavých rostlin dokážou růst bez pomoci, jiné ne. Rozhodnete-li se pěstovat ten druh, který bude k růstu vyžadovat váš zásah, pomozte rostlinám pnout se k výšinám pomocí vhodné opory. Tou se mohou stát dřevěné mříže, které představují nejen velmi šikovného pomocníka, ale zároveň i vkusný a elegantní doplněk zahrady. Mříže jsou vyráběny z kvalitního smrkového dřeva a důraz je kladen na vysokou kvalitu zpracování.

Drevene mrize pro popinave rostliny

Moderní prvek zahrady

Dřevěnou mříž lze použít jako výplň altánu nebo pergoly, posloužit může i jako živý plot. Oproti tomu má jednu nespornou výhodu - rostliny na ní rostou mnohem rychleji nežli stromky či keře v živém plotu, a co si budeme nalhávat, díky pestrosti a rozmanitosti květů i daleko lépe plot z mříže vypadá. Vaší zahradě tak dodá na elegantním vzhledu, zároveň poskytne vítané soukromí i ochranu před sluncem nebo silnějším větrem. Získáte tak příjemné 2 v 1!

Jak vybrat správně

V současné době lze vybírat mezi několika typy dřevěných mříží. Jejich výběr můžete přizpůsobit stylu vaší zahrady i konkrétnímu druhu popínavých rostlin. Vybírat můžete nejen podle velikostí ok mříží, ale i podle latí nebo síly trámu. Ohled berte i na místo, kam budete dřevěné mříže umisťovat. Nezapomeňte mříže důkladně připevnit. Jinak by vlivem silného větru mohlo dojít k jejich vyvrácení a poškození.

Pestovani popinavych rostlin se vyplati

Povrchová úprava zajistí větší odolnost
Dřevěné mříže jsou zpravidla dodávány bez povrchové úpravy. Ta je ale pro jejich umístění v exteriéru nezbytná. Určitě je tedy na místě ošetřit je ihned po instalaci speciálním ochranným nátěrem. Na výběr máte vícero druhů: přírodní oleje, laky, lazury… rozhodně tak je z čeho vybírat. Ochranný nátěr mřížím dodá nejen na vyšší odolnosti vůči vlhkosti, slunečnímu záření nebo větru, ale zároveň uchová jejich původní odstín (neošetřené dřevo časem zešedne), a vy se tak mnohem déle budete moci radovat z jejich pěkného vzhledu.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze