Úvod

Pěstujte bonsaje!

Patříte mezi vášnivé milovníky stromů? Nejraději byste je měli také doma? Pěstujte bonsaje! Na rozdíl od obyčejných stromů se vejdou do běžných místností a navíc elegantně zušlechtí Váš interiér!


První byl punsaj
Kdo by neznal tyto roztomilé stromečky pyšnící se svým zajímavým vzhledem! Jak jistě správně tušíte, tzv. stromoví skřítkové pocházejí z oblasti Dálného Východu. V Evropě se rozšířilo pěstování bonsají poměrně nedávno (když tedy uvážíme úctyhodné stáří tohoto umění), a to až v 50. letech minulého století. A jak tomu bylo v tehdy izolované České republice? V tomto případě lze o významnějším pěstování bonsají hovořit až po pádu komunismu. I když český Bonsai klub Praha byl založen o devět let dříve.

Umění miniaturizace stromů se věnují především Japonci, údajně od 6. století našeho letopočtu. Z japonštiny také pochází samotný název: bonsai. Bon v překladu znamená miska, sai strom. Takže, milí přátelé, volně přeloženo z tohoto orientálního jazyka: bonsai znamená pěstování stromů v miskách. Pokud však použijeme přesnější definici, dozvíme se, že bonsai znamená strom, který se pěstuje v misce, a to tak, aby navozoval iluzi velmi starého stromu. Ale pozor! Byla by velká chyba, kdybychom spojovali počátky miniaturizace stromů s japonským ostrovním státem! Třebaže by to Japonce nesmírně potěšilo, neboť to byli oni, kdo pěstování bonsají maximálně propracoval, není bonsaj žádný japonský vynález. Malé stromečky se k nim totiž dostaly ze staré Číny, a to pod názvem punsaje!

Kategorie bonsají
Pěstování bonsají se těší velké oblibě po celém světě. Stromy můžeme rozdělit podle několika kritérií. V prvé řadě podle toho, zda se jsou vhodné pro pěstování v interiéru či exteriéru, dělíme bonsaje na pokojové a venkovní.

Dalším kritériem členění je velikost. V závislosti na ní dělíme bonsaje celkem do pěti skupin: na minibonsaje, miniaturní bonsaje, malé, středně velké a střední. Jen pro Vaši představu velikost minibonsaje se pohybuje v intervalu od 1 do 8 cm. Naproti tomu velký bonsaj dorůstá výšky 90-120 cm. (To záleží na přísnosti měřítek pěstitelů.) V Asii však najdeme také bonsaje, které převyšují hranici 2000 cm, tedy 2 metrů!

A do třetice se bonsaje dělí podle toho, zda se jedná o domácí, nebo cizokrajné dřeviny. Domácí je pro nás například borovice, exotický fíkus.

Bonsaj v moderním interiéru
Bonsaje se hodí především do moderního interiéru pojatého v libovolném orientálním stylu, nebo v duchu feng shui, který ideálně doplňují.

Náš tip: Bonsajím to sluší v místnostech vybavených nábytkem a zařizovacími předměty z ratanu či bambusu. Inspirujte se některým z našich článečků, například o japonském bydlení nebo o feng shui.

Pěstování vyžaduje jisté znalosti
Pěstování (nejen) pokojových bonsají pochopitelně vyžaduje určité znalosti. Pokud chcete, aby se jim dobře dařilo, a odměnily Vás za to svou krásou, pamatujte, že nejdůležitější je, vytvořit optimální klimatické podmínky. Jde především o teplotu, množství světla a zálivku.

Co se správné teploty týče, většina laických pěstitelů se domnívá, že když jsou jejich stromečky po celý rok v teple, mají své optimální podmínky. Není tomu tak. Také teplomilné bonsaje potřebují v zimě projít obdobím vegetačního klidu. Z tohoto důvodu by měly být umístěny v prostorách s nižší teplotou (nikoli však pod bodem mrazu). Valná většina bonsají ke svému životu potřebuje dostatek světla. Snesou i přímé sluneční záření. Takže světlem nešetřete. A konečně ani vodou se nedoporučuje šetřit. Bonsaje prosperují v prostředí s vlhkostí vzduchu minimálně 40% a vyžadují pravidelnou zálivku.

Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze