Úvod

Podlaha, která vás nezruinuje

Správný výběr podlahy dokáže pozvednout naše bydlení nejen po estetické, ale i praktické stránce. Jaké jsou letošní trendy v kategorii levnějších podlah?


Laminát – zlatá střední cesta
Laminátová podlaha někomu připadá umělá. Moderní podlahy, například od belgické značky Balterio, se však vyrábí z vysoce kvalitních přírodních materiálů – především dřeva. Nosná část je většinou z HDF desek, které vznikají lisováním dřevěné vláknité hmoty s přídavkem organických lepidel a jsou pevnější než MDF desky. Vzor je pak tvořen potištěnou papírovou tapetou, která je napuštěna pryskyřicí a překryta ochrannou vrstvou. Na laminátovou podlahu dnes dostanete až 25letou záruku.

Laminátové podlahy jsou pro svou snadnou údržbu vhodné především do kuchyně nebo kuchyňských a jídelních koutů. Z důvodu menší zvukové izolace se jim ale raději vyhněte v dětském pokoji, chcete-li mít dobré vztahy se sousedy. Laminát je vhodný i jako pokládka na podlahové topení. Pak se vyhnete stížnostem, že podlaha studí.

Laminátové podlahy jsou díky stále lepšímu tisku ve vysokém rozlišení a s 3D efekty často k nerozeznání od dřevěných. Poznáte je až při dotyku, dřevo je na omak jiné. Ale kdo z návštěv vám bude na podlahu sahat? A navíc, i tento rozdíl se zdokonalováním laminátu stále více stírá.

Letošní trendy
Stejně jako vloni přetrvává obliba rustikálních a surových podlah v podobě dlouhých pásů napodobujících fošny nebo vzhled tzv. kartáčovaného dřeva. Letokruhy, suky, výrazná struktura, to vše je žádoucí. Někteří výrobci podlah dokonce používají kolíky, které se po podlaze umísťují nestejnoměrně, bez pevného řádu.

Rustikalni vzhled podlahy doda na utulnosti

Více než jednotvárná bledá plocha zaujme také žíhaná barva podlahy. Po letech se opět vrací do módy korek – ten pravý je však náchylnější na poškození než jeho laminátová kopie.

Koberec ode zdi ke zdi
Pokud se vám nechce nebo nemůžete investovat do nové podlahy, pak je pro vás řešením metrážový celoplošný koberec. I ten začíná být opět v kurzu a na milost ho berou i ti, kteří se dříve obávali alergií. Studie totiž dokázaly, že koberce alergie nezhoršují, protože zabraňují víření prachu.

Nejlevnější řešení

Bydlíte-li v přechodném bydlišti a nechcete dát moc peněz do renovace, je pro vás dobrým řešením PVC podlaha, někdy též nesprávně označovaná za lino. Lino, neboli linoleum je však přírodní a vůbec ne levný materiál.

Oproti tomu podlahu z PVC pořídíte doslova za pár korun, je odolná proti zátěži a na výběr máte opět z mnoha dezénů – imitace parket, dřevěných prken, dlažby nebo korku. Výhodou PVC je výborná akustická a tepelně-izolační vlastnost.

Dřevo je krásný materiál, ale když hledáte podlahu za rozumné peníze, nemusíte se v dnešní době alternativ dřeva vůbec obávat. Nesmíte ale odbýt pokládku a zpracování detailů – například okrajových lišt.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze