Úvod

Podstřešní difuzní fólie je nedílnou součástí každého střešního systému

Určitě se shodneme na tom, že střecha je základ stavby. Pokud začne pokulhávat právě střešní systém, je zaděláno na celou řadu nepříjemných problémů a komplikací, které jsou příslibem dalších nutných finančních výdajů i zásahů do samotné stavby.


Přitom se tomu všemu dá poměrně snadno předejít. Střecha se skládá hned z několika segmentů, mezi něž můžeme zařadit i podstřešní difuzní fólie. O těch lze s klidným svědomím říci, že jsou nedílnou součástí střešního systému a jejich absence může mít na kvalitu i životnost střechy, potažmo celé stavby negativní dopad.

Proč by se podstřešní difuzní fólie neměly podceňovat?
Možná vám teď hlavou vrtá otázka, proč jsou ony podstřešní fólie tak důležité. Chcete znát odpověď na otázky, jaký úkol na střeše plní a co se může stát, když ve střešním systému budou chybět. Pokud chcete znát odpověď, čtěte dále a dozvíte se to!

podstresni difuzni folie Tyvek

Primárním úkolem podstřešní difuzní fólie je sekundární odvádění vody. Jedná se o doplňkovou hydroizolační vrstvu, jejíž přítomnost určitě není radno podceňovat. V případě, že bude kvalitní podstřešní fólie na střeše chybět, mohou následovat nepříjemné scénáře:

• vznik plísní
• vznik hnilob
• snížení funkce tepelné izolace
• vyšší náklady za topení
• riziko zatečení vody do obytných prostor
• poškození zdí

Všechny tyto negativní dopady jsou jen příslibem dalších nutných prací, nemluvě o nutnosti finanční investice, která je ale úplně zbytečná.

hydroizolacni folie

Testovalo se 30 střech
Vzhledem k tomu, že je stále mnoho lidí neinformováno o důležitosti klást vysoké nároky na všechny segmenty střešního systému, proběhlo před dvěma lety nezávislé testování, do kterého bylo zapojeno celkem 30 střech. Odborník na slovo vzatý všechny střechy postupně odkryl a odhalil tak tajemství, které se skrývalo pod střešní krytinou.
Cílem testování bylo zjistit, jak jsou na tom podstřešní fólie i po několika letech. Do testování se zapojilo 13 střech, u kterých byly použity buď vícevrstvé nebo zátěrové fólie a zároveň 17 střech, které disponovaly podstřešními difuzními fóliemi Tyvek®.

Jak to celé probíhalo?
Zajímá vás, jak testování probíhalo? A především jak to celé dopadlo? Nutno zmínit, že testování bylo naprosto nezávislé a výsledky proto byly zcela objektivní. Testovalo se s klasifikačním systémem těsnosti EN13859 W1. Testování probíhalo tak, že se po dobu 2 hodin každá střecha vystavila vodnímu sloupci o výšce 20 cm.

Při testování se sledovalo hned několik faktorů:
• zda materiál prosakuje
• jak rychle prosakuje
• jak hodně prosakuje
• v jakých místech prosakuje
• jak rychle se prosákne na povrch

testovani podstresnich folii

A teď něco málo k výsledkům: střešní systémy s podstřešní difuzní fólií Tyvek® obstály s 75% úspěšností, zátěrové podstřešní fólie obstály s pouhými 29 % a vícevrstvé podstřešní fólie neobstály vůbec. Obrázek si tedy udělejte sami. Má být důležitost podstřešní difuzní folie opravdu podceňována?
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze