Úvod

Pořiďte si domů stínící techniku

Pokud milujete přesvětlené a přehřáté místnosti, protože jsou pro Vás symbolem žhavého léta, vysoké účty za energie v období mrazů, protože jsou pro Vás symbolem studené zimy, a po celý rok si nadšeně užíváte zvědavé pohledy přicházející k Vám zvenčí, protože jste exhibicionisté, pak je vše v pořádku, stínící technika, by byla pro Vás zbytečnou přítěží. V opačném případě však stojí za úvahu.


Příjemné klima po celý rok
Hlavním důvodem, proč si čím dál více majitelů domů či bytů pořizuje stínící techniku, je možnost regulace osvětlení dle vlastních potřeb. Řečeno slovy odborníka optimální množství světla je zárukou světelné pohody v interiéru. Nevhodné světelné podmínky naproti tomu nepříznivě ovlivňují naši náladu, schopnost soustředit se, ale i odpočívat. Zraková únava, ospalost a podrážděnost patří mezi nejčastější známky tepelné nepohody. A protože světlo a teplo jsou spojité nádoby, nadměrná intenzita slunečního záření zároveň způsobuje přehřátí místností. Instalací žaluzií, rolet či jiných prvků stínící techniky nejenže dostáváme světlo pod kontrolu, ale také předcházíme nepříjemnému dusnu, aniž bychom měli doma klimatizaci.

zaluzie

Nižší účty, nižší výdaje
V topné sezóně, kdy stínící technika naopak pomáhá zamezovat tepelným ztrátám, je tento efekt opačný, což v době stále rostoucích cen energií znamená neobyčejně velký přínos v podobě nižších nákladů na vytápění. Kromě toho, že stínící technika působí jako izolační vrstva, zároveň přispívá k pasivnímu vytápění místností. V zimních měsících, kdy je slunce nízko nad horizontem, totiž v odpoledních hodinách proudí okny dovnitř bezplatná energie v hodnotě cca až 10 kWh na metr čtvereční. Abychom tuto energii vhodně využili, měli bychom do místností orientovaných na sever umístit vnitřní žaluzie či rolety, zatímco do místností orientovaných na jih, jihovýchod a východ instalovat venkovní stínící systémy, jako jsou žaluzie či screenové rolety.

venkovni rolety

Více soukromí, více bezpečí
V oblasti exteriérového stínění se těší velké oblibě právě předokenní žaluzie, které zajišťují spolehlivou ochranu soukromí nejen před rozmary počasí a zvědavými sousedy či kolemjdoucími, ale také před možným vloupáním. Podobnou funkci mají screenové rolety, jejichž velkou předností je i příznivá cena, pro kterou se staly vyhledávanou alternativou venkovních žaluzií. Na druhou stranu venkovní žaluzie se zase pyšní praktickou vychytávkou, kterou je dvojité naklápění lamel umožňující dokonalou regulaci osvětlení. Podle odborníka, pana Jana Žižlavského z opavské společnosti Isotra, která je předním dodavatelem stínící techniky na českém trhu „vytvářejí oba typy stínění ideální bariéru mezi zdrojem záření a osálaným povrchem. Mají rozsáhlou míru nastavení propustnosti světla, vynikající tepelně-izolační vlastnosti a v neposlední řadě hrají i významnou ochrannou roli, ať už proti vloupání, mrazu či dešti.“

venkovni zaluzie

Současné trendy a možnosti
V souvislosti s rostoucím zájmem o stínící techniku pochopitelně roste její sortiment, který mimo jiné zahrnuje i řešení pro zastínění střešních oken, předokenní rolety a mnoho dalších prvků interiérového, stejně jako exteriérového stínění, včetně praktických doplňků (například různá čidla) a možností ovládání. Za vrchol uživatelského komfortu je přitom považováno dálkové ovládání. Tak proč toho nevyužít a nezpříjemnit si své bydlení? A nezvýšit jeho standard zároveň se snížením provozních nákladů?

www.isotra.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze