Úvod

Přímotopy nebo sálavé topné panely?

Otázka jakým elektrickým topidlem nahradit dožívající staré přímotopy s vysokou spotřebou energie trápí mnoho lidí, ať už se jedná o byty nebo domy.


Původní přímotopné konvektory instalované v době jejich „boomu“, vybudovali svými provozními náklady elektrickému topení špatnou pověst. Moderní přímotopná zařízení s vysokým podílem sálání a přesnou elektronickou regulací dosahují nesrovnatelně lepšího tepelného komfortu a daleko příznivějších provozních nákladů. Dlouhá životnost a bezúdržbovost těchto topidel spolu s výhodou využití přímotopných tarifů s levnou elektřinou pro celou domácnost pak dělá z elektrického topení nejvhodnější volbu pro novostavby a zateplené rekonstrukce. Za co tedy vyměnit dožívající přímotopy?

Sálavé přímotopy
Výborná volba jako přímá náhrada starých konvektorů, integrovaný elektronický termostat s displejem, vysoký podíl sálání, malé rozměry a skvělý poměr cena/výkon/komfort/spotřeba. Sálavé přímotopy se hodí i do energeticky náročnějších prostor – nezateplené a staré domy a byty.


Sálavé přímotopy


Topné panely

Moderní inkarnace přímotopů v různých materiálových provedeních vždy s vysokým podílem sálání (infračerveného vlnění). Obecně topné panely charakterizuje plochá konstrukce omezující konvekční složku tepla, z čehož také vyplývají větší rozměry v porovnání se stejně výkonným konvekčním topidlem. Vzhledem k poměru rozměry/výkon se hodí se především pro lépe zateplené budovy, byty a novostavby. Podle způsobu instalace rozdělujeme topné panely na stropní a nástěnné. Nejvyššího podílu infrasložky díky omezení konvekce dosahují stropní panely, pozor však na jejich neodborný návrh a instalaci.


Topné panely


Infrapanely

Tímto pojmem se zpravidla označují topné panely konstrukčně zcela podřízené maximální produkci infračerveného vlnění z celkového tepelného výkonu. Pro takovéto infrapanely je důležité, aby se při provozu co nejvíce pohybovaly v oblasti maximálních konstrukčních teplot. Pracují s velmi malou mírou akumulace nezbytnou pro rychlé reakce panelu (nahřátí a chladnutí). Tato vlastnost umožňuje jejich velmi přesnou regulaci a rychlé reakce např. na sluneční tepelné zisky, což je důležité pro úsporný provoz bez zbytečných teplotních překmitů od nastavené teploty. V neposlední řadě hraje důležitou roli také pohlcování tepla z topného média panelu a následná emisivita infrapanelu, která dokáže maximalizovat podíl sálání.


Infrapanely


Výběr topidel rozhodně konzultuje s odborníky, vyhnete se tím nepříjemným překvapením. Pro každou instalaci se vzhledem k vlastnostem stavební konstrukce, topnému režimu a účelu používání hodí jiný zdroj elektrického přímotopného topení.

www.primotopy.eu

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze