Úvod

Prostírání stolu je ozdobou každé kuchyně

Estetické, dělící a ochranné funkce prostírání jsou v dnešní době na stole nepostradatelné. Navíc dodají jídelnímu stolu patřičné kouzlo.


Své oblíbené činnosti se obvykle oddává u jídelního stolu, vybaveného nádobím s příbory, ubrusem, ubrousky a také stylovým prostíráním. 

K čemu slouží prostírání?
Prostírání plní tři základní funkce. Funkci ochrannou, dělící a estetickou. Ochrannou funkcí máme na mysli ochranu stolu a případně ubrusu na něm. Když někdo nesprávně stoluje a sousta jídla, která mají putovat z talíře rovnou do úst, mají svou mezizastávku na ubruse, není třeba měnit po jídle hned celý ubrus, ale pouze postiženou část prostírání. Nehledě na to, že prostírání s podobnými nehodami obvykle dopředu počítá, takže jeho vyčistění nebývá příliš problematické.
Další funkcí prostírání je, rozdělit jídelní prostor na stole na spravedlivé čtvrtiny, šestiny či menší zlomky pro spolustolující tak, aby měl každý dostatek místa, a aby bylo zřejmé, komu který talíř nebo sklenka patří.
A konečně, nikoli však posledně, je zde funkce estetická. Na rozdíl od primitivního pračlověka, v jehož omezeném slovníku slovo stolování chybělo, jíme dnes také očima, takže náš stůl by se měl při jídle stejně jako my, lidé, slušně obléknout.
         



Prostíráme stůl
Pěkně prostřený stůl je ozdobou každé kuchyně či jídelny. Je to také jedna z mála dekorací, jež zajímá také lidi, kteří si na dekorace příliš nepotrpí. Možná je to tím, že prostírání plní i jiné, výše uvedené funkce. Při prostírání stolu (jemuž běžně předchází nákup ubrusu, prostírání a doplňků, jako jsou ubrousky, držáky na ně atd.) je dobré vzít v úvahu zejména tvar a velikost stolu, obvyklý (i neobvyklý) počet stolujících, nádobí, celkový design místnosti určené ke stolování a také to, jak jednotlivé barvy působí na lidské smysly, a jak ovlivňují jejich chuť k jídlu. Je například známé, že některé barvy obecně chuť k jídlu podporují, jiné zase, například modrá, ji tlumí. Takže, kdo chce držet dietu, by si měl namodřit stůl? To přímo ne, ale modré talíře a prostírání prý dokážou divy.
Pokud prostírání stolu patří mezi vaše hobby, jistě zohledníte také údaje z kalendáře, co je právě za roční období, a zda není nějaké speciální výročí, které by zasluhovalo nějaké speciální prostírání.  




Druhy prostírání
Tvar stolu hraje při prostírání tabule důležitou roli. Nejenže podle něho musíte koupit vhodný ubrus, ale ovlivní i další kroky při dekorování slavnostní tabule. Oválný stůl má hned několik výhod. Kromě toho, že se nemusíte hádat, kdo bude sedět v čele, prostírání se na něm lépe a svobodněji rozmisťuje. Kulaté tvary jsou harmonické, u oválného či kulatého stolu se budete příjemně cítit. Prostírání slaďujeme s barvou ubrusu. Výrobci s tím počítají, a tak uvádějí na trh i celé sady ubrusů s prostíráním. V obchodech nenajdete jen klasické látkové různých barev a motivů, ale i ratanové, bambusové, korkové, vyrobené z provázků, plastové či papírové. Papírové ponejvíce slouží jednorázovému použití, plastové zase (s obrázky zvířat nebo hrdinů oblíbených pohádek a seriálů) dávají z důvodu snadné omyvatelnosti maminky svým dětem, které se ještě nenaučily správně stolovat. Ratanové a bambusové prostírání je určeno pro běžné stolování, ozdobné látkové spíše pro slavnostní tabuli, štědrovečerní, velikonoční, nebo když prostě čekáte hosty.

Prostírání je i poměrně častým dárkem, který věnujete svým přátelům nebo příbuzným. Barev, motivů a vzorů je spousta, a tak bývá výběr tohoto typu dárku celkem zábavný. Výběr prostírání nepodceňujte. Jak si kdo prostře, tak se také nají. Tak dobrou chuť!   

Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze