Úvod

Saunu mám denně. U sebe doma!

Možná jste už s lehkou závistí něco podobného slyšeli. Sauny a infrasauny dnes nejsou ani drahé, ani náročné na údržbu, a dokonce nezaberou moc místa. Díky tomu je umístíte třeba do nevyužívaného koutu v paneláku. Poradíme vám, jak se v domácích saunách vyznat, a čím dalším můžete vybavit své domácí wellness.


Klasická finská sauna
„Pokud si chcete pořídit domácí saunu, ujasněte si tři věci. Pro kolik osob saunu chcete, kam ji umístíte a zda tam je elektřina,“ říká na úvod Zdeněk Semelka z firmy Saunasystem, který se stavbou saun zabývá už 14 let.

Saunu si můžete nechat postavit na míru do stávající zděného prostoru, nebo – když místo nemáte – v podobě samostatně stojící kabiny. Ta dá umístit do jakékoliv větratelné místnosti s přívodem elektřiny. Nejmenší sauny pro dvě osoby zabírají jen něco přes 1,5 m2, takže ani v paneláku nemusíte na svůj sen o vlastní sauně zapomenout. Jen vám místo ochlazovacího bazénku musí stačit ledová sprcha.



Dvacet minut naprostého uvolnění

Další variantou je infrasauna, ve které vás speciální infrazářiče za teplot 40-70°C do půl hodiny prohřejí až do morku kostí. Infrasauna je výborná pro zahřátí před cvičením, k rehabilitaci nebo k pravidelné relaxaci po náročném dni. Výhodou kvalitní infrasauny je rychlost používání.



„Montujeme například infrazářiče Phillips Vitae, které jsou zahřáté už za jednu vteřinu. Tím pádem si můžete do infrasauny skočit hned po ránu před odchodem do práce,“ dodává Semelka.

Pro náročné je třetí varianta, která v sobě spojuje saunu a infrasaunu. V kombinované sauně si vyberete proceduru, na kterou máte právě chuť. A když ji vybavíte výparníkem, vznikne vám doma parní lázeň nebo bylinková inhalace.

Sauny a infrasauny můžete vybírat například u osvědčeného českého výrobce, firmy Saunasystem.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze