Úvod

Zbourat umakartové jádro?

Máte ve svém bytě ještě staré dobré umakartové jádro? Není divu, že Váš interiér zoufale volá designové přeměně! Že nemáte dostatek volného času, natož pak finančních prostředků? Zkusíme Vám trochu poradit! Možná zjistíte, že nejste odsouzeni k doživotí mezi nevzhlednými umakartovými stěnami.


Umakart už se dávno nenosí
Ukrýváte v nitru svého domova umakartové jádro? Víte ale, že toto řešení ani náhodou nevyhovuje soudobým požadavkům na estetické a komfortní bydlení? Tyto nevzhledné laciné obkladové desky se už přeci spoustu let nenosí! To Vám řekne každá koupelna nebo skříň, která se jen trošku zajímá o současné trendy v oblasti bydlení. 

Umakartové desky jsou nejen nevzhledné, ale pojí se s nimi i další nepříjemnosti. Tak například nedostatečné akustické vlastnosti umakartových desek přispívají k částečné ztrátě soukromí. Především panelákové koupelny jsou nechvalně známé tím, že přes stěnu slyšíte, co a kdy přesně ve své koupelně dělají Vaši sousedé, přičemž oni vědí totéž o Vás samotných. Dále na deskách poměrně snadno vzniká plíseň a o rozvodech, které se za nimi skrývají, raději ani nebudeme psát. 

Co s tím tedy provést? V zásadě máte dvě možnosti. Buď provést kompletní rekonstrukci (v jejímž rámci staré umakartové jádro úplně vybouráte), nebo se pustit alespoň do částečné rekonstrukce (která spočívá v tom, že nevzhledné umakartové stěny pouze zamaskujete).

Kompletní rekonstrukce zahrnuje zbourání jádra
Když se rozhodnete pro radikální řešení a zbouráte umakartové jádro, budete se divit, kolik dodatečného prostoru ve Vaší koupelně vznikne. Demontované umakartové desky pak nezbývá než nahradit příčkami ze stavebních hmot, například ze sádrokartonu, z tvárnic nebo cihel. Než však zbouráte staré dobré jádro Vašeho bytu, dobře si rozmyslete, jaké další kroky podniknete. A pozor! Nezapomeňte si udělat minimálně týden volna. Citlivější jedinci by se měli psychicky připravit na rozmanité zajímavosti, které se za deskami mohly po léta skrývat. Dělníci tu mohli při stavbě paneláku leccos zapomenout. Různí živočichové, například myši a krysy, si zde mohli vybudovat své úkryty.

Tip: Nepochybujeme o tom, že vybourat jádro zvládnete sami. Z bezpečnostních důvodů Vám však doporučujeme, abyste odpojení instalací raději přenechali řemeslníkům.

Plánování 
Při plánování Vaší nové koupelny (případně i kuchyně) se dnes už nemusíte spokojit pouze s tužkou a papírem, ale můžete využít některého z koupelnových (či kuchyňských) plánovačů. Jedná se o celkem jednoduché prográmky, které lze zdarma stáhnout na různých cizojazyčných i českých webech.

Jak se k nim dostanete? Celkem jednoduše. Zadejte do vyhledávače heslo „plánovač koupelny“ (nebo kuchyně) a jste doma. Průvodce, který je součástí software, Vám se vším pomůže. 

Volba materiálu
Než se pustíte do díla, je třeba zvolit materiál, který při rekonstrukci použijete. Možná to nebudete chtít slyšet, ale cihly nejsou právě tím nejvhodnějším materiálem do panelákového bytu, a to vzhledem k jejich velké hmotnosti. 

Proto se mnohem častěji používá konstrukce sádrokartonu, anebo stavebnicový systém. Obojí, sádrokarton i stavebnice, se vyznačují nízkou hmotností. Avšak podstatná nevýhoda lehkosti obou používaných materiálů spočívá v tom, že v místě určeném pro zařizovací předměty, jako je například umyvadlo, nebo těžké zrcadlo, je nutné vybudovat zvláštní nosnou konstrukci. 

Maskování je rychlé i levné
Pokud žijete v podnájmu, nebo z jiného důvodu nehodláte do této části bydlení investovat větší množství finančních prostředků a času, pro Vás bude řešením částečná rekonstrukce jádra. Ta spočívá v důmyslném zamaskování nevzhledných umakartových desek. Nejlevnější a nejméně časově náročnou variantu představují tapety. 

Tip: Můžete zvolit fototapety s motivem tropického ostrova. 

A jak zní varianta číslo dvě? Obklady. Tedy přesněji speciální panely s designem obkladaček. 

Ať už jste se rozhodli pro bourání nebo maskování, v obou případech Vám gratulujeme ke šťastné volbě! Umakart už je opravdu totálně out!

Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze