Úvod

Zaostřeno na obývací pokoj

Doba se stále mění a takovým věcem, jako jsou psací stroje, nebo těžké kusy nábytku už dávno utekla. Psaní na počítačové klávesnici je mnohem snadnější a ve světlém interiéru, který dýchá lehkostí, se zase lépe žije. Přinášíme Vám několik tipů na to, jak si lehce zařídit obývací pokoj.


Doba zlehčování
S určitou nadsázkou můžeme říci, že po době zkracování přichází doba zlehčování. Lidé od samého počátku svých dějin usilovali o to, aby si co nejvíce usnadnili život. Ti pilnější z nás to možná neradi slyší, ale za pokrokem stojí lenost. Nebo přesněji pohodlnost. Snažíme se, usnadnit si a urychlit činnosti, které nás příliš nebaví, aby nám zbylo co nejvíce času na ty, které tak rádi děláme! To vše se pochopitelně musí odrazit na charakteru prostředí, ve kterém žijeme. Současnému modernímu interiéru nedominuje nic jiného než lehkost. Lehkost v tom smyslu, že celý prostor působí odlehčeným dojmem. Za tím samozřejmě nestojí pouze nízká hmotnost nábytku a dalšího vybavení, ale také používání světlých barev, transparentních materiálů a dostatek světla. 

Aby se Vám dobře dýchalo
Sedíte v obývacím pokoji v sevření čtyř stěn olepených tapetami s neveselým motivem břečťanu, obklopeni komodami se skleněnými vitrínami, za jejichž sklem se na Vás šklebí desítky uprášených suvenýrů. A to ani nemluvíme o tlustém prošlapaném koberci, pravděpodobně plném roztočů a o temných závěsech. Když se zvednete z mohutného čalouněného křesla a opustíte tento prostor, kde jediné zpestření přináší televizor a dvě menší okna, pocítíte obrovskou úlevu. Venku se totiž můžete zhluboka nadechnout. Aby se Vám dobře dýchalo také doma ve Vašem obývacím pokoji, budete jej muset trochu odlehčit! Jak? Poradíme Vám, jak na to. 

Načerpejte inspiraci
Všechno vyhodit a zařídit obývací pokoj hypermoderním nábytkem, abyste tak získali prostor, v němž budete cítit celí nesví, představuje jedno z nejhorších řešení! Většina obyvatel nemoderně zařízených obývacích pokojů s nimi proto raději nic neprovádí. Obávají se totiž, aby jejich nový obývací pokoj nevypadal ještě hůře, než ten původní. 

Kromě neochoty a neschopnosti rozloučit se se starými věcmi většina z nás naráží na další problém, a to na finanční otázku. My Vás však chceme přesvědčit o tom, že tato změna skutečně stojí za to, a že nemusí ani moc stát. 

Proces přeměny interiéru začněte tím, že načerpáte potřebnou inspiraci. Prolistujte si několik časopisů o moderním bydlení, eventuelně si prohlédněte novinky z oblasti designu na internetu a projděte si pár domů bytové kultury. Celou přeměnu si nejprve nechte v klidu projít hlavou a ujasněte si, co by se Vám nejvíce líbilo. Pokud nepatříte mezi vizionáře, požádejte o návrh bytového architekta.

Minimalistické linie a otevřenost prostoru
Načerpáno? V obchodech s nábytkem jste si jistě všimli, že lehčený nábytek se vyrábí z materiálů, jako je ratan, bambus, sklo, lehké kovy, či plast a z jejich kombinací. Na fotografiích z oblasti moderního bydlení Vám nemohly uniknout základní atributy moderních interiérů: důraz kladený na dostatek světla, minimum zařizovacích předmětů a otevřenost prostoru. Pokud jde o design, převládají jednoduché minimalistické linie, neotřelé barevné kombinace, které se jen tak neokoukají, stejně jako mísení přírodních a syntetických materiálů.

Odlehčete obýváku
Zde je jeden z možných tipů, jak v procesu odlehčování postupovat. Zůstaneme u našeho příkladu s ponurým uprášeným obývákem. První přijdou na řadu zastaralé tapety, které nahradí optimistická malba. Efektně vypadá, když vymalujete bíle a jednu dvě ze stěn odlišnou barvou, třeba modrou nebo šedou. Koberce přes celou místnost se už dávno nenosí. Nahraďte je dřevěnými parketami nebo laminem, na které můžete položit několik menších koberců. Vystěhujte starý nábytek včetně dekorativních chytačů prachu (kousky, k nimž chováte silný citový vztah, můžete schovat do sklepa do krabice, ostatní rozdat nebo prodat do bazaru) a nahraďte vše odlehčeným nábytkem světlé barvy a jednoduchou dekorací. Naše fotografie Vás jistě inspirují. Nezapomeňte novému interiéru přizpůsobit také osvětlení! Uvidíte, že se Vám bude hned lépe dýchat. 

Foto:
www.kabmurungraya.net

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze