Úvod

Správné větraní pro každý dům a byt

Zdravý domov je bez čistého ovzduší takřka nemyslitelný. Základním předpokladem komfortního vnitřního prostředí je optimální způsob větrání. Jeho volba závisí především na konkrétním typu stavby. Nevíte, jaký větrací systém je vhodný pro Vaše zdravé bydlení? Poradíme Vám.


Jak zajistit výměnu vzduchu 
Výměnu vzduchu v místnosti lze zajistit několika větracími způsoby. Jedná se o základní větrání, rovnotlaké větrání s rekuperací a o větrání ventilačním tepelným čerpadlem. Poslední z uvedených způsobů představuje nejdokonalejší systém řízeného větrání, a to z hlediska využití energie obsažené v odtahovaném vzduchu. Zde je však důležité připomenout, že každý způsob větrání je vhodný pro určitý typ stavby a kombinace s topnými systémy.

Řešení pro starou zástavbu: Základní větrání 
Základního větrání funguje na principu odtahových ventilátorů, které zabezpečují odtah znečištěného vzduchu z koupelen WC, šaten a dalších místností. Přívod čerstvého vzduchu do obytných místností je zajišťován buď otevřenými okny, anebo přívodními prvky vzduchu. Čerstvý venkovní vzduch je nasáván přívodními prvky vzduchu, které jsou umístěny v obvodových stěnách, nebo rámech oken. Základní větrání je vhodné především do starších budov po rekonstrukci, kde proběhla např. výměna oken a zateplení. Tento způsob větrání lze rovněž využít v kombinaci s úspornými zdroji tepla, jako jsou tepelná čerpadla.



Řešení pro moderní objekty: Rovnotlaké větrání s rekuperací
Velmi komfortní řešení ve všech moderních objektech vytápěných plynovým kotlem či elektrickou energií, představuje rovnotlaké větrání s rekuperací, které snižuje tepelné ztráty a splňuje požadavky na zdravé bydlení a vytvoření příjemného prostředí. Základním prvkem větracích jednotek jsou výměníky tepla, ve kterých odváděný znečištěný vzduch předá teplo čerstvému venkovnímu vzduchu. V závislosti na typu se celoroční účinnost výměníků pohybuje od 80 % do 90%, čímž se prakticky eliminují tepelné ztráty větráním. Vyspělá regulace umožňuje nastavení různým časových režimů, intenzity větrání v závislosti na počtu osob v domě, noční letní předchlazení, ale i připojení ke kuchyňské digestoři. 
    

Nejdokonalejší systém řízeného větrání: Ventilační tepelné čerpadlo
Ventilační tepelné čerpadlo umožňuje získat maximální množství energie z odpadního vzduchu, který by jinak opustil dům buď bez efektu (v případě větrání okny), anebo v omezeném využití (v případě použití větracích rekuperačních jednotek). Toto zařízení představuje komplexní řešení na zabezpečení vytápění, větrání a ohřevu teplé vody. Je vhodné pro rodinné domy o tepelné ztrátě do 7 - 8 kW a zastavěné ploše 100 až 250 m2. Ventilační tepelná čerpadla Comfortzone přinášejí svým uživatelům celou řadu výhod, a to vysoký topný faktor v průběhu celé topné sezóny, kompletní využití tepelných zisků v rodinných domech, minimální prostor pro instalaci, inteligentní regulace s plynulým řízením výkonu tepelného čerpadla, nízká spotřeba chladiva a úspora materiálových nákladů. Více informací najdete na www.nativa.biz.

                              

www.nativa.biz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze