Úvod

Starší domy lze bezpečně zateplit provětrávanou fasádou Diagonal 2H

Zateplení domu je mnohdy nezbytnou nutností, pokud chcete zvýšit úroveň bydlení a naopak snížit náklady spojené s vytápěním. Domy starších ročníků často oplývají mnoha neduhy, například v podobě vysokých tepelných ztrát, nedostatečné izolace proti zemní vlhkosti nebo nerovností stěn, jež mnohdy bývají překážkou pro pohodlné a bezproblémové zateplení.


Uvažujete-li o rekonstrukci staršího domku, kde narážíte na výše zmíněné nedostatky, nemusíte se hned vzdávat vidiny kvalitního zateplení. S provětrávanou fasádou Diagonal 2H lze snadno zateplit i starší domy s nerovným povrchem a dalšími nedokonalostmi.

Zateplení je potřeba dobře promyslet
V případě starších domů je potřeba důkladně zvážit způsob zateplení. Stěny domu a celková konstrukce mohou být zvyklé na určité teplotní a vlhkostní podmínky. Pokud by byla zvolena špatná fasáda a zateplení, mohlo by vlivem utěsnění stěn docházet k zadržování vlhkosti a následné tvorbě plísní. Zvláště pak u silných zdí je potřeba myslet na to, aby mohly dýchat a vlhkost odvádět pryč.

zatepleni domu

Rozhodně tedy nelze doporučit fasády, které nevětrají, protože ty stěny domu utěsní a vlhkost, která by se mohla ve stěnách hromadit, pak může způsobit nejen již zmíněné plísně, jež by vznikaly uvnitř domu, ale může snížit životnost fasády, která pak bude opadávat.

Zateplení zvládnete i svépomocí

Zateplení domu s provětrávanou fasádou Diagnonal 2H zvládne každý šikula svépomocí. Výhodou je, že realizace zateplení není závislá na počasí. Vzhledem k tomu, že do procesu nevstupuje voda, není potřeba čekat na vysychání lepidla či omítky.

rekonstrukce fasady

Určitě je rozumné konzultovat zateplení domu s firmou Knauf Insulation, která je výrobcem provětrávané fasády. Na zateplení domu pak můžete pracovat ve svém volném čase, zkrátka tak, jak se vám to bude hodit.

Jak probíhá realizace zateplení provětrávanou fasádou Diagonal 2H
Pokud uvažujete o zateplení staršího domu - a samozřejmě nemusí jít pouze o starší stavbu, s pomocí provětrávané fasády Diagonal 2H lze zateplit jakýkoli dům bez ohledu na jeho stáří - je provětrávaná fasáda rozumnou volbou. Určitě vás zajímá, jak následně probíhá realizace zateplení. Přestože provětrávaná fasáda napomáhá odvodu vlhkosti z konstrukce, nelze ji začít realizovat ve stavu nefunkční hydroizolace. Dům proto nejprve odizolujte proti vzlínající zemní vlhkosti a až pak přistupte k zateplení.

V první řadě se na plochu určenou pro fasádu namontují diagonální prvky. S pomocí drobných korekcí lze snadno kompenzovat odchylky od původní fasády, což bývá problém právě starších domů s nerovnými zdmi.

vlozeni mineralni izolace

Následně se namontují pomocné profily L, čímž se vymezí dutina pro vložení tepelné izolace, do které se bez nutné dodatečné fixace vloží pružná minerální vlna Mineral Plus. Na profily L se díky oboustranně lepicí pásce položí difúzně otevřená větrotěsná fólie Homeseal LDS 0,04. U opláštění obklady s otevřenými spárami se pokládá fólie odolná proti UV záření Homeseal LDS 0,02 UV. Poté se přes větrotěsnou fólii kotví vnější profily Z, které vymezí větranou vzduchovou dutinu a vytvoří podklad pro montáž pohledového opláštění.

difuzne otevrena vetrotesna folie

Následuje montáž opláštění, ke které jsou používány Heraklitové desky. Celý proces je zakončen natáhnutím lepidla s perlinkou a poté finální pohledová vrstvou.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze