Úvod

Sympatické sendvičové dřevostavby

Sendvič, to je celkem obyčejná a hlavně jenom studená svačinka. V takovém sendvičovém domečku, tam ale může být pěkné teplíčko! Díky jeho rozumné ceně o něm mohou uvažovat také ti, kteří si dražší dům nemohou dovolit. Chcete se o sendvičových domech dozvědět více? Čtěte dále!


Komfortní a ekologické bydlení 
Dřevěné sendvičové stavby nejsou pro naši zemi zdaleka tak typické, jako je tomu například ve Finsku, Norsku a dalších severských státech. Nicméně popularita dřeva jako stavebního materiálu u nás stále roste. Co je hlavními příčinami? Především nižší cena dřeva ve srovnání s ostatními stavebními materiály (navzdory masivní těžbě ho máme stále slušnou zásobu), a samozřejmě neobyčejně příjemné a ekologické bydlení. Na vnitřní stěny sendvičových domečků se používají 100% přírodní materiály, které neuvolňují žádné škodliviny. Kromě toho teplé dřevo, jak jistě víte sami, navozuje velmi útulnou atmosféru v libovolném interiéru i exteriéru.

Sendvičová konstrukce 
Základem sendvičových domů jsou dřevěné panely o šířce zhruba 15 centimetrů. Jednotlivé panely se skládají z dřevěné kostry, která zajišťuje nosnost konstrukce ve vertikálním směru, minerální či skleněné vlny (izolace, kterou se tato kostra vyplňuje), boků panelu (nejčastěji dřevotřískové desky) a obložení. Pokud jde o obložení, zde můžete vybírat z mnoha materiálů, omítku nevyjímaje. Vzhledem k nízké tepelné kapacitě dřevěných stěn se k zateplení sendvičových dřevostaveb používají ještě další izolační materiály.

Sendvičových konstrukcí se však nevyužívá pouze při stavbě klasických sendvičových dřevostaveb, nýbrž i v případě moderních nízkoenergetických či dokonce pasivních domů.

Bydlení i pro nedočkavce
Kdo se rozhodne pro stavbu sendvičové dřevostavby, ten může se těšit na celkem brzké stěhování do svého nového domova. Stavební firmy jsou schopné postavit hrubou stavbu během několika týdnů a realizovat kompletní dodávku na klíč za tři až čtyři měsíce. Tuto velkou rychlost výstavby umožňují především vysoké kapacitní možnosti stavebních firem, stejně jako fakt, že k samotné stavbě není nutné používat těžké mechanismy (například jeřáby). Bezriziková výstavba je možná také v zimních měsících. Konstrukce tohoto typu stavby je několikanásobně lehčí, než klasický zděný dům, a proto základy nemusí být zapuštěny až do nezámrzné hloubky. Těchto výhod mimo jiné využívají kutilové, kteří se hrdě a s nadšením pustí do stavby vlastního rekreačního objektu. Vzhledem k takřka neomezeným možnostem designu objektů nacházejí sendvičové dřevostavby velkou oblibu také u architektů, kteří zde mohou rozvinout svůj tvůrčí potenciál.



Nevýhody lze potlačit 
Jak jsme již naznačili výše, určitou nevýhodu sendvičových dřevostaveb lze spatřovat v nízké tepelné kapacitě stěn. Vnitřní stěny se sice rychle prohřejí (proto za teplých slunečních dnů oceníte klimatizaci), ale také velmi rychle vychladnou. Z tohoto důvodu odborníci nejčastěji doporučují teplovzdušné vytápění elektrickými přímotopy (na trhu jsou dnes k dostání v mnoha elegantních provedeních a designech), nebo vytápění dodatečným ohřevem vzduchu za rekuperátorem. K ohřevu vzduchu z rekuperátoru můžete využít teplovodní kotel na plyn, či pevná paliva. (Základní podmínkou však je, aby takové zařízení bylo vybaveno bojlerem s dostatečnou zásobou teplé vody.) Praktická je instalace menších nástěnných rekuperátorů v místnostech, jako jsou koupelny, prádelny, či kuchyně, kde se do vzduchu uvolňuje větší množství vody. Tito pomocníci uchovávají i v těchto místnostech optimální vlhkost vzduchu a pomáhají tak předcházet vzniku plísní.

Foto 1:
www.made-in-china.com
Foto 2: www.asb-portal.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze