Úvod

Tajemství úspěšného pěstování muškátů odhaleno!

Dejte muškátům, po čem touží, a odmění se Vám bohatou záplavou zářících květů! Vypěstovat si vlastní muškáty není nikterak složité – pelargonie, lidově nazývané muškáty, jsou nenáročné rostliny s vysokou odolností vůči chorobám a škůdcům. Tajemství pěstitelského úspěchu tkví v komplexní péči o rostlinu. Díky řadě přípravků AGRO CS, která se postará o rostliny od kořenů až po listy, budete mít ty nejkrásnější muškáty v celém okolí.


VÝSADBA JE ZÁKLADEM ÚSPĚCHU
Muškáty nejlépe vysazujte jako předpěstované sazenice. Dbejte na to, aby sazenice byla zdravá, silná, měla temně zelené listy, dostatečný počet výhonů a hlavně bohatý kořenový systém. Výsadbu proveďte do dostatečně hluboké nádoby od konce dubna do konce května, záleží na počasí. Nádoba by měla mít odtokové otvory pro přebytečnou vláhu – v mokrém substrátu by muškáty zahnívaly. V současné době jsou trendem samozavlažovací nádoby. Jednotlivé sazenice sázejte v dostatečné vzdálenosti od sebe (60cm truhlík asi pro 3 rostliny)do speciální zeminy se startovací dávkou hnojiva a vysokou dávkou humusu - AGRO Substrát pro pelargonie se startovací dávkou hnojiva KRISTALON, Vitality Komplexem a aktivním humusem. Rostliny ihned po výsadbě zalijte. Nádobu umístěte na své venkovní stanoviště až ledových mužích, tedy v polovině května. Stanoviště by mělo být světlé a slunné.

Náš tip: Truhlíky s muškáty nezapomeňte zabezpečit proti pádu – vyzkoušejte novinku FLORIA Držák truhlíků.

substrat pro pelargonie

PRO ZDRAVÝ RŮST
Pro pěstování muškátů je velice důležitá zálivka, kterou vždy přizpůsobte okolní teplotě a intenzitě slunečního svitu. Substrát by měl být stále vlhký, ne však přemočený nebo vyschlý. Krátkodobé vyschnutí není na závadu. Zalévejte ráno nebo na večer, a to přímo ke kořenům, ne na list! Nezapomínejte na pravidelnou výživu. Jednou za 14 dní aplikujte hnojivou zálivku hnojivem s nejvyšším obsahem živin a mikroprvků, které působí v rostlině jako vitamíny na člověka. Na počátku růstu zelené hmoty hnojte Kristalonem Start; jakmile se začnou objevovat první květy, přejděte na Kristalon Muškát s aktivátorem kvetení. Z jednoho balení získáte 500l hnojivé zálivky. Násadu květů podpoříte i pravidelným odstraňováním odkvetlých květů.

Kristalon Muskat

ŽIVÁ VODA PRO ROSTLINY
Aby zůstaly muškáty stále vitální, byly odolnější vůči stresům a měly maximálně možnou násadu květů, střídejte hnojivou zálivku Kristalonu s aplikací Vitality Komplexu. Obsahuje jedinečnou složku – žížalí dopping, kterou každá rostlina potřebuje pro svůj zdravý růst a vývoj: přírodní enzymy ze zažívacího traktu kalifornských žížal pro urychlení všech procesů v rostlině. Jedna aplikace Vitality Komplexu plnohodnotně nahradí jedno běžné hnojení! Zálivka Vitality Komplexem působí na rostlinky jako živá voda!

Vitality Komplex Muskat

STOP ŠKŮDCŮM A CHOROBÁM
Během růstu muškátů nezapomeňte na prevenci proti chorobám a škůdcům; základem je kvalitní výživa dle kroku 3. Proti savým škůdcům (mšice, molice) aplikujte již při prvním výskytu ekologický přípravek Rock Effect, který nejenže přítomné škůdce zahubí, ale díky němu také ošetřené rostliny dalším škůdcům nebudou chutnat. Nezapomeňte postřik aplikovat i z rubu listů, kde se škůdci hlavně vyskytují! Na listech muškátů se také může objevit „korkovitost“ – jde o fyziologickou chorobu způsobenou zálivkou studenou vodou nebo při nadbytku vody v půdě. Ochrana spočívá v prevenci, kterou je pravidelná zálivka nejlépe odstátou vodou a zamezení přemokření substrátu.

Natura RockEffect

Pokud patříte mezi začátečníky v pěstování muškátů, dejte si pozor na nejčastější pěstitelské chyby:
1) Chybí odtokový otvor v truhlíku – přebytečná voda může způsobit uhnívání, rostliny méně kvetou a trpí chorobami
2) Umístění rostlin ve stínu – rostliny málo kvetou
3) Nepravidelná zálivka, přelití – způsobí podmínky pro vznik korkovitosti, padlí, rzi apod.
Muskat
Věříme, že díky našim tipům a radám se stanou muškáty chloubou Vašeho obydlí či zahrady.

Víte, že?
• muškáty pochází z jižní Afriky
• název Pelargonium použil Johannes Burman v roce 1738, z řečtiny pelargós, čáp, protože část květiny vypadá jako čapí zobák
• rod Pelargonium zahrnuje na 230 druhů stálezelených trvalek, sukulentů, polokeřů a keřů
• listy některých muškátů voní po citronu, růžích, mátě nebo koření

www.agrospolecne.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze