Úvod

Tipy pro bezpečnou koupelnu

Koupelna je sice místem příjemné relaxace, mohou tu však číhat mnohá nebezpečí. A to nejen na děti! Také dospělý člověk zde může uklouznout, zejména když má na podlaze dlažbu, nebo se dokonce opařit horkou vodou. Většině těchto nepříjemností však můžeme celkem snadno předejít!


Oblíbená dlažba
Keramické obklady nadále vévodí koupelnám. Jsou praktické, voděodolné, celkem snadno se udržují v čistotě a navíc koupelnám sluší. Důležitým údajem je také jejich cena, která ve srovnání například s mramorovým obložením, exotickými vůči vlhkosti odolnými dřevinami či marockým štukem, vychází jako levné řešení. Ale nemusí tomu být vždy tak. Okrasné dlaždice od českých i zahraničních dodavatelů můžete vybírat v mnoha cenových relacích. Netřeba dodávat, že jejich výběr, co se barvy, designu a motivů týče, je opravdu pestrý. Domácí kutilové si pochvalují, že dokážou obložit koupelnu bez cizí pomoci, což udělá dobře jejich kutilskému egu a navíc tak ušetří ještě nějaké peníze.

Pozor, ať neuklouznete!
Úskalím koupelnové dlažby na podlaze je bohužel vysoce pravděpodobná možnost uklouznutí. Stačí trocha vody namixovaná s chvilkou nepozornosti a úraz je na světě! Abyste mu předešli, doporučujeme Vám, pořídit si na dlaždičkovou podlahu v koupelně protiskluzové podložky. Nemusí se vždy jednat o nevzhledné kusy nehezky barevné gumy, vyrábějí se i takové, které designu Vaší koupelny rozhodně neuškodí. Možné uklouznutí zbrzdí i běžné koupelnové koberečky. Ty naopak pomohou koupelnu zútulnit! 

Také ve vaně samotné hrozí nebezpečí uklouznutí. Třebaže ještě nejste v důchodovém věku, může nastat okamžik, kdy rádi přidržíte nástěnného madla. Je to velmi praktická věcička. Dát si do vany podložku proti skluzu rovněž není žádná ostuda. Zejména když se vaně koupou také menší děti. 

Horká voda - dobrý sluha, zlý pán
Co bychom si dnes počali bez teplé vody? Mytí nádobí, praní, koupání, všechno by bylo mnohem složitější. Takhle stačí jen otočit kohoutkem a máte teplé vody, co tělo ráčí. Ale pozor! Obrácená strana mince však hovoří o vysoké cifře úrazů, které se každoročně přihodí právě opařením horkou vodou – nejčastěji v koupelně. Také tomuto druhu nebezpečí však lze velmi jednoduše, a přitom účinně, předejít. Možným řešením je instalace termostatické baterie v koupelně. Jedná se o baterii s blokací regulátoru nastavení teplé vody. Nejjednodušším opatřením je tzv. Eko-knoflík.

Šikovný Eko-knoflík
V čem spočívá jeho tajemství? A na jakém principu baterie s tímto knoflíkem vlastně funguje? Eko-knoflík je v podstatně snadno ovladatelná zarážka umístěná na ovládací páce vodovodní baterie. Páka je tak blokována na teplotě, která je zdraví a životu naprosto bezpečná. Náhodné opaření horkou vodou je tedy vyloučeno. Změna teploty nepředstavuje nic složitého, je možná okamžitě, stačí jen stlačit Eko-knoflík. Kdo si tedy pořídí baterii vybavenou touto zarážkou, nemusí se bát, že by se jeho děti či ostatní členové domácnosti nešťastnou náhodou opařili.

A to není zdaleka všechno. Vedle toho, že Eko-knoflík přispívá k větší bezpečnosti při koupání a sprchování, je tu ještě jedna výhoda. Tou je nastavení průtoku vody výrobcem na 70% až 80% nejvyššího spotřebovávaného množství, což ve svém konečném důsledku vede ke značné úspoře vody. (Uvádí se, že v případě termostatické baterie se celková úspora vody ve srovnání s klasickými bateriemi blíží až k 50%.) Označení knoflíku symbolem Eko- tedy není náhodné, šetřit vodou je nejen ekonomické, ale i ekologické. 

Doufáme, že naše tipy přispějí ke zvýšení Vaší bezpečnosti v koupelně, a že si v ní budete bezstarostně užívat svého koupelnového života! 

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze