Úvod

Jaká je ideální vlhkost vzduchu v bytě?

Nadměrná vlhkost vzduchu v našich bytech má na svědomí vznik plísní, které mohou poničit vybavení bytu a mají nepříznivý vliv na naše zdraví. Avšak ani příliš nízká vlhkost vzduchu není ideální. Nízká vlhkost vzduchu, podobně jako ta nadměrná, škodí zdraví, jelikož výrazněji vysušuje dýchací cesty a snižuje obranyschopnost organismu. Také nás nutí vytápět prostory na vyšší teplotu, abychom dosáhly stejného pocitu tepla.


Optimální vlhkost vzduchu
Vzduch je směsí různých plynů a jednou z jeho součástí je také vodní pára, jejíž množství má výrazný vliv na vlhkost vzduchu. Optimální a odborníky doporučená vlhkost v bytě, by se měla pohybovat kolem 40 až 60 %, ale vždy záleží na konkrétní místnosti. Vyšší vlhkost se obvykle vyskytuje v koupelnách nebo kuchyních.

Původ vzniku vlhkosti
Nadměrná nebo nedostatečná vlhkost vzduchu vzniká na základě různých faktorů nebo jejich kombinací. Mezi hlavní důvody vzniku vlhkosti řadíme:
  • Vzlínavost a narušení základů
  • Prosakováním póry ve zdech
  • Prosakováním trhlinami
  • Netěsností vodovodního řádu
  • Srážením vodních par
  • Lidskou činností - sprchování, koupání, vaření, sušení prádla, ale také vytírání nebo samotné dýchání
Nadměrná vlhkost vzduchu
Nadměrná vlhkost vzduchu, což je více než 60 % relativní vlhkosti, trápí především obyvatele starších rodinných domů. Nevýhodou extrémně vlhkých místností je také to, že v nich lehce vznikají plísně, které svým působením nepříznivě ovlivňují naše zdraví. Snížit vlhkost vzduchu ve vašem bytě je možné několika způsoby.

Pravidelné větrání
Dostatečná a hlavně pravidelná výměna vzduchu je základem pro zajištění ideální vlhkosti ve vašem bytě. Větrání je možné zajistit okny, ventilátory nebo speciálními větracími systémy. Nejlepší je krátké, ale intenzivní větrání otevřeným oknem.

Odvlhčovače vzduchu
S nadměrnou vlhkostí ve vašem bytě vám mohou pomoci také vysoušeče vzduchu či odvlhčovače. Princip fungování odvlhčovačů je velmi jednoduchý. Odvlhčovače nasávají vlhký vzduch, který následně ochladí na teplotu rosného bodu.

Nedostatečná vlhkost vzduchu
Nedostatečná vlhkost vzduchu trápí převážně obyvatele panelových domů. Velmi nízká vlhkost má na svědomí nepříjemný a dráždivý suchý vzduch, který může způsobovat dýchací problémy astmatikům, alergikům a není vhodný pro osoby právě trpící nachlazením.

Vlhkost vzduchu lze zvýšit několika způsoby. Můžete začít sušit prádlo v domě na radiátorech, dát k topení nádobu s vodou nebo začít pěstovat pokojové rostliny, jejichž zaléváním také dochází k navýšení vlhkosti. Pokud se nechcete vlhkosti zbavovat svépomocí, je možné ji odstranit s pomocí zvlhčovačů nebo odpařovačů.

Zvlhčovače vzduchu

Nejlepším pomocníkem v boji s nedostatečnou vlhkostí, jsou zvlhčovače vzduchu do bytu. Zvlhčovače, které lze dnes sehnat, jsou moderní přístroje a dělíme je především na tři typy dle způsobu zvlhčování:
  • Zvlhčování tepelnou párou - Předem předpřipravená pára se smísí se vzduchem v ochlazovací komoře. Tento typ zvlhčovače je účinný také v bojích proti bakteriím. Není vhodný pro osoby trpící chronickým zánětlivým onemocněním hrtanu.
  • Ultrazvukové zvlhčování - Z vody jsou vytvářeny miniaturní kapičky, které jsou vyfukované do vzduchu, čímž dochází k jeho zvlhčení. Tento typ zvlhčovače má velmi nízkou spotřebu energie.
  • Studené zvlhčování - Zvlhčovač pracující na principu studeného zvlhčovaní nasaje vzduch, který následně smíchá s vodní párou a poté ho opět vypustí ven. Jeho velkou výhodou je, že nenavýší teplotu v místnosti.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze