Úvod

Topení peletami vás překvapí svou jednoduchostí

Chcete mít výdaje za vytápění pod kontrolou, a přitom nemáte čas se o topení přespříliš starat? Máme pro vás řešení. O teplo ve vašem domě se spolehlivě postará kotel na pelety. Možná se budete divit, kolik práce umí udělat za vás.


Náklady na vytápění plynem a elektřinou se pohybují v nevídaných číslech, a tak řada domácností hledá jiné způsoby, jak mít doma příjemně teplo za přijatelnou cenu. Dlouhodobě se nejnižší náklady pojí s topením biomasou.

Zatímco příprava dřeva pro zátop a přikládání vždy vyžaduje čas a trochu hrubé síly, pelety vás v mnohém překvapí. Jejich používání je snadné, rychlé a bez práce. Když si pořídíte automatický kotel na pelety, nemusíte se téměř o nic starat, takže se přibližuje komfortu plynového či elektrického vytápění.

1.    Automatický provoz kotle

Automatický kotel spaluje pelety a ohřívá vodu, která se dále rozvádí do pokojových radiátorů nebo podlahového topení. Hlavní výhodou je, že kotel si sám dopravuje a dávkuje palivo. Takže zapomeňte na pravidelné cesty do kotelny a přikládání do ohně. Podle výkonu kotle a velikosti zásobníku zvládne kotel topit bez vašeho zásahu přibližně pět dnů. Poté jen dosypete zásobník peletami a máte zase na dlouhou dobu vystaráno.



2.    Bezpečné používání kotle

Kromě samočinného doplňování paliva umí automatický kotel na pelety také zapálit oheň, případně ho také bezpečně uhasit. Kotel si palivo dopravuje k hořáku díky důmyslnému systému šnekových podavačů, které můžou s peletami ve tvaru válečků snadno manipulovat. Jednotný tvar pelet vzniká slisování dřevěných pilin, které zůstávají jako odpad při dřevozpracující výrobě. Kromě dřeva nenajdete v peletách žádná lepidla ani chemikálie, takže jsou ekologické a bezpečné.

3.    Náklady pod kontrolou

Když srovnáme palivové dřevo a pelety, je s peletami určitě snazší manipulace a vyžadují nulovou přípravu. Hned z výroby jsou připravené k nasypání do kotle, protože mají optimální vlhkost a sjednocený tvar i velikost. Náklady na pořízení jsou u pelet vyšší než u dřeva, ale přesto vás topná sezóna přijde levněji než vytápění plynem. V České republice se vyrábějí pelety té nejvyšší kvality.

4.    Nastavení kotle přes internet

Ovládání vytápění probíhá obvykle přes displej kotle na peletky. Například český výrobce kotlů OPOP používá přehledné dotykové displeje, kde si snadno v menu upravíte požadované parametry vytápění. Kromě toho umožňuje také ovládání peletového kotle na dálku pomocí aplikace v mobilu nebo na počítači. Po připojení kotle k internetu můžete vzdáleně upravovat teplotu v domě nebo zapnout vytápění, když se venku náhle ochladí.



5.    Jednoduché čištění

Velkou výhodou pelet je, že zanechávají pouze malé množství popela. Průměrně z roční spotřeby 6 tun pelet zůstane jen 30 kilogramů popela, který lze dále použít jako hnojivo na zahradě nebo do kompostu.

Na trhu jsou navíc kotle na peletky, které využívají automatické odpopelnění a kompresorové čistící sady, což výrazně usnadňuje údržbu a čištění kotle i hořáku. Není třeba se obávat, že budete muset kotel na pelety často nebo složitě čistit.

Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze