Úvod

Trápí Vás malá koupelna?

Ne každý má to štěstí, že jeho koupelna velikostně odpovídá požadovaným nárokům. Tento problém se týká především panelových bytů. Ale víte, že můžete vést plnohodnotný koupelnový život stejně jako majitelé větších koupelen? Jen ji musíte správně zařídit!


Jak si poradit
Trápí Vás malá koupelna? Přečtěte si naše tipy! 

Kromě obvyklých doporučovaných triků, jako je například používání světlých barev obkladů, upřednostnění minimalistického vzhledu koupelny, či přidání velkých zrcadel, jsme se zaměřili na to, jak zvětšit koupelnu nejen opticky, ale také prakticky. Pokud do Vaší malé koupelny chcete vanu, pak je třeba pečlivě zvážit její velikost i provedení. Oblíbené jsou menší rohové vany (často vybavené zástěnou umožňující bezstarostné sprchování), díky nimž efektně využijete prostor. 

Za zmínku dále stojí velikost umyvadla. Pokud si do koupelny pořídíte menší umyvadlo, zůstane Vám kolem něho dostatek prostoru k potřebné manipulaci. Víte, že si můžete koupit také rohová umyvadla? Zapomenout nesmíme ani na úložné prostory. Je celkem logické, že ve skromných prostorových podmínkách je třeba promyslet, jak využijeme každičký centimetr místa. Šikovným řešením pro malé koupelny je vestavný nábytek, který nejenže zajistí, aby koupelna působila vzdušně, ale nebude Vás zbytečně okrádat o prostor. 

Ovšem pozor, s množstvím nábytku to nepřehánějte. Kam ale se všemi věcmi, které v koupelně potřebujete? Odpovíme Vám otázkou. Musí být všechny tyto věci v koupelně? Tak například nestačí zde mít jen několik ručníků, když ty ostatní můžete pohodlně skladovat v některé z horních polic Vaší nedaleké šatní skříně?

Tip
: Nezapomeňte využít rohy místnosti.

Elegantní závěsné WC šetří místo 
Další možností, jak v koupelně ušetřit vzácné místo, je pořízení závěsné toalety. 

Závěsné WC jako celek působí odlehčeně, dává pocit většího a volnějšího prostoru. Stěna, do které se zabuduje nosný prvek, zabírá pouze tolik místa, jako obyčejná nástěnná splachovací nádržka. Naproti tomu tzv. předstěna ukrývající montážní prvek poskytuje praktické odkládací místo. Kromě toho Vám
závěsné řešení toalety v koupelně dopřeje i další výhody. Jaké? Tak například se lépe udržuje v čistotě. Pod zavěšenou mísou rychle a pohodlně vytřete podlahu. Protože je kompaktnější, nikde nenajdete žádné skuliny, kde by se mohly usazovat nečistoty. Splachování a napouštění nádržky je mnohem úspornější, ale i tišší, protože jeho nádržka je zabudovaná ve zdi. V neposlední řadě jistě oceníte, že se závěsné WC se pyšní elegantním vzhledem. Ve zdi totiž je vedle splachovací nádržky ukryt také přívod vody.


Náš tip
: Ptáte se, zda si můžete závěsné WC nainstalovat také na toaletu v panelovém domě? Ano. Stačí jen použít speciální montážní prvek, například Geberit Duofix Special. Tento prvek se nemontuje do zadní stěny, ale ukotvuje se do podlahy a do bočních stěn, tudíž mu nevadí instalace před stoupací šachtou. Lze ho připevnit do jakéhokoliv stavebního materiálu, od panelu, přes vyzdívanou stěnu, až po lehké sádrokartonové příčky. 

Seriál: Rekonstrukce koupelny
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze