Úvod

Víte, jak správně svítit?

Svíticí sezóna je už v plném proudu. V období krátkých dní a dlouhých temných nocí vzrůstá spotřeba elektrické energie nejen v domácnostech. Pokud ale budete správně svítit, stav Vašich účtů za elektřinu se nemusí nijak dramaticky změnit. Chcete se dozvědět, jak na to? Věnujte pozornost následujícím řádkům!


Levné žárovky pro každého 
Jak jistě víte, klasické žárovky už mají své dny pomalu sečteny. Své věrné zákazníky sice stále ještě lákají, a to především svou velmi nízkou cenou. Pokud totiž kupujete žárovky v hypermarketových řetězcích (zabalené navíc do levných firemních obalů) můžete je pořídit již od sedmi korun za kus. Ušetřené peníze za tyto levné žárovky pro každého Vám bohužel spolknou účty za elektřinu. Kromě toho tyto žárovky často prasknou. Rozhodně se tedy nedá říci, že by byly trvanlivé. Za mnohem kvalitnější zdroje umělého osvětlení se právem považují například úsporné žárovky nebo LED diody.

Úsporky ušetří až 80% energie! 
Cena úsporných zářivek je na první pohled mnohem vyšší než pořizovací cena klasických edisonek. To je také hlavním důvodem, proč
mnoho lidí odmítá, vybavit jimi svou domácnost. Představte si ale, že jejich spotřeba je ve srovnání s klasickými žárovkami až o 80% nižší! Jak správně tušíte, návratnost investice je zaručena! Nicméně rozhodnutí a nahrazení všech žárovek v domě úspornými světelnými zdroji by mohlo představovat velmi závažný zásah do rodinných financí. Je proto třeba, přistoupit k tomuto ekonomického a zároveň ekologickému kroku s rozmyslem. 

Nahraďte edisonky! 
V prostorách, ve kterých netrávíte příliš mnoho času, například v hale či chodbě, kde zpravidla potřebujete jen na krátkou chvíli rozsvítit, a hned zase zhasnout, můžete klidně ponechat „staré dobré žárovky“. Jinak tomu však bude u místností, které jsou součástí frekventované obytné zóny, kde trávíte většinu času. Zde už stojí za úvahu některá z úspornějších variant. Při výměně světelných zdrojů začněte svítidly, která nejvíce používáte. Předtím, než přistoupíte k samotné výměně, zkuste, zda nové zdroje světla budou do Vašich stávajících svítidel pasovat. Důvodem je jejich tvarová odlišnost. (Můžete se také předem domluvit v obchodě, že pokud v interiéru s novými zářivkami neuspějete, vymění Vám je za jiné zboží.) Není úsporka jako úsporka. Při výběru je důležité zvolit tu správnou alternativu. Například stowattovou žárovku byste měli nahradit 23W úspornou zářivkou.

Technologie LED
Technologie LED světelných zdrojů není žádnou převratnou technologickou novinkou. Co je však poměrně nové, to je její značné rozšíření do oblasti domácího osvětlení. Mezi hlavní výhody patří především nízká spotřeba energie a dlouhá životnost. Jako příklad si uveďme, že světlo čtyřicetiwattové žárovky lze nahradit LED zdrojem při příkonu pouhých 4W. A jejich dlouhá životnost? Životnost klasické žárovky se pohybuje kolem 1000 provozních hodin, v případě LED zdroje se jedná o padesáti až stonásobek. Tedy až o 100.000 provozních hodin! Přednosti LED diod oceníte nejen při klasickém osvícení interiéru, ale také při instalaci dekorativního osvětlení, například v období adventu. 

Nevýhodu LED světlených zdrojů lze spatřovat v jejich vysoké ceně. Vybavení domácnosti těmito zdroji světla opět představuje finančně náročnou investici, avšak se zaručenou návratností. 

Jak správně svítit? 
Jak tedy správně svítit? Předně, v místnostech, jako je kuchyně, či obývací pokoj, nahraďte klasické žárovky úspornými nebo LED diodami. Pokud některý člen domácnosti často zapomíná zhasínat, stojí za úvahu světla s čidly. Místnosti v domě vybavujte několika světelnými zdroji různé intenzity. Jednotlivé činnosti přeci vyžadují odlišné osvětlení! Odměnou za toto úsilí Vám bude světelná pohoda a nižší účty za elektřinu! (Kromě toho, když budete správně svítit, můžete mít dobrý pocit, že uděláte i něco pro životní prostředí.)


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze