Úvod

Proč své domy balíme do polystyrenu a ploty stavíme z umělých hmot?

Rozhovor s výrobcem originálních stavebních materiálů.


Přinášíme vám exkluzivní rozhovor s majitelem výrobní firmy fasádních obkladů, zahradních zdí a dlažby. Stavební materiály s přidanou hodnotou, skládané suchou cestou vyrábí již 16 let. Vlastní firmu sídlící ve středu České republiky. Podnikatel a inovátor Ing. Zdeněk Křivinka (57) zažil požár výrobního areálu těsně před kolaudací, podvod společníka a zdárné ukončení dlouholetého partnerství s kanadskou majoritní společností. I přesto všechno je v našem rozhovoru znát, že své práci rozumí a dělá ji s chutí. A když svým nadšením nakazí okolí natolik, že se k podnikání přidá skoro celá rodina, je to obdivuhodné.

Jak v devadesátých letech vznikl nápad podnikat s betonovými výrobky?
Když se podívám úplně na samý začátek mého podnikání, tak mne mrazí v zádech. Kolem sebe slyším řeči, že devadesátá léta byla “zlatým hřebem“ pro začínající podnikatele. Možná pro ty jedince, kteří restituovali nebo koupili za korunu v privatizaci zajeté podniky díky vlivným známostem, nebo se jim podařilo vytunelovat nějakou banku či fond. To se mne ovšem netýkalo. Vždy bylo mým životním cílem vytvářet trvalé hodnoty. Přes krkolomné obchodní začátky jsem začal rozvíjet aktivity ve stavebnictví. Odtud byl jen malý krok k výrobě stavebních materiálů. V roce 1997 se mi na stavební výstavě v Mnichově dostal do rukou zajímavý výrobek a to byl počátek naší nové cesty.

Vaše cesta nebyla vždy nejjednodušší. Prozradíte nám, která etapa Vaší podnikatelské éry byla skutečně nejtrnitější,…?
Víte, podnikání to je živý organismus. Řídím se rčením “buď uctivý k lidem, které potkáváš na své cestě vzhůru, nikdy nevíš, koho potkáš, až budeš padat dolů“. Podnikání je pro mne obrovská zodpovědnost za druhé lidi, za rodinu, za zaměstnance, za výrobky, které prodáváme našim váženým zákazníkům. Abych ovšem odpověděl přímo na vaši otázku, tak asi nejtěžší zkouškou byl rozsáhlý požár, který nás postihl ihned na začátku výrobní cesty. Museli jsme s holýma rukama začít úplně znova.

Jak se ale říká,“ vše zlé je k něčemu dobré“. Jak Vás posílila tato závažná událost?
Opět je to jak v životě. Potká-li vás něco zlého, pak je spousta lidí, kteří se odvrátí a pak je další bohudíky menší hrstka lidí, kteří vám pomohou. Já měl skutečně to velké štěstí, že jsem mohl situaci vyřešit za pomoci té druhé menší skupinky z řad své rodiny, zaměstnanců a spolupracujících firem, kteří nám věřili a pomohli nám z nejhoršího. Tato zkušenost mě ukázala, že člověk dokáže unést více, než si sám myslí, musí ale chtít a nevzdávat se. Na všechno existuje řešení a někdy nejen jedno, musíte jen vybrat ten správný směr.

spolecnost Novabrik

Stabilním pilířem je zřejmě fakt, že je Vaše firma rodinná. Jaké jiné výhody shledáváte u rodinného podnikání?

Naše současná rodinná firma dokáže skvěle fungovat a můžu se na ni naplno spolehnout. Některé věci se prosazují snadněji, některé se naopak realizují hůře. Já si svých blízkých vážím, vážím si jejich práce, kterou pro svoji firmu odvádějí. Je to náš druhý domov, trávíme zde spolu spousty času, jsme tak nějak stále na společné návštěvě, řešíme společně nejen výrobně-obchodní záležitosti, ale i své osobní věci, pomáháme si, uvědomujeme si jeden druhého, snažíme se posilovat vzájemné vztahy.

Vaše produkty zdobí české nemovitosti již šestnáct let. Jaký je to pocit, když vidíte realizaci z vašich výrobků? Jste hrdý nebo spíše přehnaně kritický?
Správná odpověď je asi tak na poloviční cestě. Samozřejmě jsem patřičně hrdý na každý náš výrobek, který nalezl uplatnění na trhu a bude po dlouhá léta sloužit zákazníkovi ku prospěchu a radosti. Přehnaně kritický jsem pak v tom směru, že nic není absolutně dokonalé a že to vše může být ještě lepší. To je pak ten motor, který mne pohání k inovacím a neustálému přemýšlení a zdokonalování našich výrobků. Dnešní trh není jednoduchý a zákazníci jsou více a více náročnější a jejich konstruktivní připomínky jsou palivem pro ten motor. Nelze být na trhu s jedním produktem pět a více let a tvářit se, že je to to nejlepší, co si zákazník může koupit. Kdyby tomu tak bylo, pak by dodnes pánové Henry Ford vyráběl model Ford „T“ a Antonín Baťa pouze proslulé cvičky.

To je hezké přirovnání, když už jste tedy u těchto zvučných jmen, je někdo takový Vaším osobním vzorem?

Bude to znít asi neomaleně, ale já se ve svém životě i podnikání řídím podle svých zásad a nemám žádný vyhraněný vzor, který bych jmenoval. Dle mého názoru, jsme si každý sám svým vlastním originálem i vzorem.

fasada Novabrik

Jaký je Váš názor na současné hodnoty stavebních materiálů? Stavby, které jsou dnes již historickými památkami, odolaly staletí. Se současnými materiály ale panuje obava, že nevydrží ani 10 let.

Máte pravdu. Máme se co učit. Pokud chceme, aby po nás něco příštím generacím zůstalo, měli bychom upustit od těch všech “rychlokvašek“. Často přemýšlím, jak mohli naši předkové postavit tak obrovská díla bez dokonalé mechanizace, jeřábů, vrtulníků, počítačů, elektrické energie a inženýrů. Současně si kladu otázku, proč naše generace tak dokonale vybavená vším potřebným, staví čím dál méně staveb, které přežijí alespoň jedno století. Proč své domy balíme do polystyrenu a ploty stavíme z umělých hmot?

V čem jsou vaše produkty unikátní?
Vyrábíme zateplovací fasádní obklady, které se zavěšují na speciální konstrukci se vzduchovou mezerou a díky tomu může zdivo nadále dýchat a nedochází k vlhnutí a tvorbě plísní. Tento koncept je hojně využíván v Kanadě, kde jsme se také inspirovali. Z našich zahradních betonových tvarovek lze poskládat zahradí zdi a ploty bez malty a lepidel a bez nutnosti kopat a vyzdívat základy. Stabilitu zajišťuje důmyslný systém zámků a táhel, který jsme si nechali patentovat. Do našeho výrobního programu patří též kloubová dlažba, která dokáže dokonale semknout povrch terénu. Je tvořena zámkem a klíčem a nejsou k ní proto potřeba obrubníky. Je zejména vhodná pro zpevnění svahů a břehů, ale i na příjezdové cesty či parkovací a odstavné plochy.

Proč se sortiment firmy Novabrik Czech nedá sehnat běžně v hobbymarketech?
Nabízíme individuální řešení dle konkrétního typu stavby. Pro zákazníky je komfortnější, když je navštíví náš technický poradce a doporučí to nejvhodnější řešení. Zajišťujeme dopravu a montáž po celé ČR. Nevyužíváme síť prodejců, což zákazník ocení, jelikož cena zboží není navýšena o provize těmto řetězcům. Naše produkty jinde nenajdete. Pokud se setkáte s nabídkou našich produktů na jiném webu, jde o podvrh. Také i podobně vypadající produkty budou mít zcela jiné vlastnosti.

Češi jsou národem kutilů a vaše výrobky lze použít i při stavbě svépomocí. Setkal jsem se s nějakým kuriózním využitím Vašich výrobků?
Je otázkou, co je kuriózní. Pokud bych uvedl za kuriózní příklad “fasádičku“ z Novabriku na psí boudě (vím o dvou realizacích), pak by pro mne byl pes kuriozita, a to rozhodně není. A její páníček je na boudu pyšný. Fasádou Novabrik je obložena koňská stáj, vodojem, kostel nebo dokonce věznice. Stavebnice pro opěrné zdi a ploty Stavoblock zdobí nejeden soukromý či veřejný pozemek. Žádnou realizaci nepovažuji za kuriózní, pokud byla vytvořena s láskou a slouží svému účelu.


Pane Ing. Křivinko, děkujeme za příjemný rozhovor a přejeme co nejvíce spokojených zákazníků.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze