Úvod

Vstupní prostor podle Feng Shui

V našem seriálu článků o bydlení podle zásad feng shui postupně projdeme jednotlivé místnosti, které jsou obvyklou součástí obydlí. Než však vstoupíme do domu, je třeba věnovat náležitou pozornost prostoru těsně před domem a oblasti hlavního vchodu, který se ve feng shui nazývá ming tang.


Význam ming tang
Ming tang z hlediska feng shui představuje velmi důležité místo, protože vysílá mnoho signálů do okolí, souvisí s komunikací s vnějším světem a vzniká zde vůbec první dojem o tom, co nás čeká uvnitř. Je to stejné, jako když si o někom uděláme úsudek ještě předtím, než se s ním seznámíme, a pak často býváme velice překvapeni. V prostoru ming tang se zároveň shromažďuje energie, a proto má toto místo velkou moc ovlivnit kvalitu energie předtím, než vstoupí do interiéru. Z tohoto důvodu by mělo být ming tang bez jakýchkoli rušivých elementů, a zároveň působit přívětivě, přehledně a živě. Patří sem předzahrádky, garážová stání, přístupové cesty, branky, ploty a vchodové dveře.

vstup do domu

Součásti ming tang
Branka
by nikdy neměla být přímo naproti vchodu a přístupová cesta by měla být udržovaná a zvlněná. Toto zvlnění lze vytvořit alespoň opticky pomocí vhodně vysázených rostlin nebo rozmístěním kamenů. Častou chybou bývá nefunkční nebo neoznačený zvonek. Vchodové dveře mají být proporčně velké, zachovalé a měli bychom o nich přemýšlet jako o tváři, která má být čistá, příjemná a zářící. Dveře musí jít otevřít snadno a dokořán. Uspořádání vchodových dveří je nejlepší symetrické, protože navozuje pocit vyváženosti a harmonie. Po obou stranách vchodu jsou velmi vhodné stromky nebo větší rostliny v ozdobných květináčích, které zároveň slouží za symbolické ochránce obydlí. Pokud je na ně u vchodu málo místa nebo světla, můžete použít variantu malovaných rostlin přímo na stěnu. Není namístě se bát zviditelnit nebo odlišit – právě naopak. Především v prostorách, kde je příliš uniformní prostředí je to žádoucí a možná Vás časem napodobí i Vaši sousedi. Vchod by měl být vždy výrazný, dobře osvětlený, chráněný a neměla by zde chybět co největší rohožka. Tak jak jednoduše najdou Vaše dveře kamarádi, tak snadno je vyhledá i energie, kterou se snažíme ke vchodu nalákat.

vstupni dvere

Když překročíme práh
Po překročení prahu se ocitáme ve vstupním prostoru, což je ve většině případů chodba nebo hala. Chodba by neměla být ani příliš omezující ani příliš volná. Je vlastně přechodem mezi venkovním (jangovým) a vnitřním (jinovým) světem, který by měl být co nejplynulejší. Jako pomůcka pro vymezení této hranice se používá závěsná zvonkohra, která zpomalí proudění energie a její zvuk nám dá jasnou informaci, že už jsme doma. Při výběru takové zvonkohry je tedy nejdůležitější, aby nám její zvuk byl příjemný.

predsin podle feng shui

Přívětivá vstupní hala
Vstupní hala by měla působit otevřeně, přístupně a hlavně úpravně – to co lidé uvidí v této místnosti, ovlivňuje do velké míry celkový dojem z domu jako celku. Je tedy dobré vytvořit zde takovou atmosféru, podle níž chceme vnímat i zbytek domu a která nás přivítá. Pokud zde není dostatek denního světla, je nutné ji dobře nasvítit umělým osvětlením.

Aby nám neutíkala energie
Největší chybou, kterou můžeme v tomto prostoru udělat, je umístění zrcadla naproti vchodovým dveřím. Veškerá energie, která přijde do domu je tak okamžitě odražena zpět. Plnou zeď je třeba něčím oživit, aby došlo k optickému otevření prostoru. Také schodiště naproti vchodu není v pořádku – energie rychle uteče pryč. Dlouhé a úzké chodby vedou energii příliš rychle, a proto by měly být dobře nasvíceny a opticky zvlněny pomocí správného rozvěšení obrazů, svítidel nebo pomocí podlahové krytiny.
Schodiště by nikdy neměla být v tai chi – středu domu. Měla by být spíš širší, působit stabilně a být dobře osvětlená zespoda nahoru.

schodiste v interieru

Prvky pro harmonické proudění
Harmonické proudění energie ovlivní jaké předměty nebo obrazy na schodiště umístíme. Velice vhodné jsou mandaly nebo jiné duchovní obrazy či fotografie. Pokud z haly vede několik dveří, ty do obytného prostoru by měly být dominantní a odlišné od ostatních. Nikdy by se nemělo stát, aby byly troje dveře za sebou v jedné linii, protože způsobí odliv peněz a energie.

Důležitá jsou také okna
Okna nám umožňují pohled do vnějšího světa, zároveň jsou považována za okna do naší duše. Proto musí být čistá, dostatečně velká a v žádném případě rozbitá. Počet oken by měl být v souladu s počtem dveří.

foto: vitr-voda.cz
text: Markéta Petříková, www.vitr-voda.cz


Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze